Vepřové maso s polskou omáčkou podle kuchařky Anuše Kejřové

Dalším z receptů našich babiček bude vepřové maso s polskou omáčkou. A také v těchto receptech se Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření budou věnovat nejen tomu co se vařilo, ale také vybavení kuchyní.

„Vezmi pěkný kus mladého vepřového masa od žeber, nalej na ně čerstvou vodu, osol a nech je vařiti. Udělej pak trochu hnědé jíšky, rozdělej ji tou polívkou, v niž jsi vepřové maso byla uvařila, přidej málo octa, ale jen tolik, co by to bylo trochu nakyslé, přidej kousek na nudličky nakrájené citronové kůry, trochu nového koření, asi tři tlučené řebíčky, oloupané mandle, trochu hrozinek bez pecek a trochu dobrého syropu, půl kotlíku rozstrouhaného perníku, nech omáčku svařiti, dej do něho měkka uvařené a na větší kousky nakrájené maso, nech to ještě minutu povařit a nes na stůl."   

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.