Vepřové kousky s hruškami podle babiček z Pojizeří

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření prozradí, co to je, vyfukovat či vystřelovat starý rok, a k tomu přidají recept na vepřové kousky s hruškami.

Ingredience
  • ¾ kg vepřové krkovice
  • 1 lžička tlučeného pepře
  • 2 lžíce sádla
  • 4 menší hrušky
  • 1 sklenka černého piva
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce másla

Maso nakrájíme na kousky, hodně opepříme a opečeme na sádle. Maso vyjmeme a uchováme v teple. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, rozdělíme na osminky a vhodíme do tuku po opečeném masu, promícháme, opečeme, podlijeme pivem, přidáme med, máslo a opepříme. Vložíme zpět maso a podusíme, až hrušky změknou, ale zůstanou nerozvařené. Podáváme s brambory.