Velmi silný vítr a déšť zaměstnávají v Libereckém kraji hasiče i energetiky

17. únor 2022 10:44

Hasiči a energetici v Libereckém kraji jsou ve čtvrtek 17. února v terénu od brzkého rána. Zaměstnává je odstraňování škod po silném větru a vydatném dešti. Výstraha meteorologů platí po celý den, vítr by měl ale postupně slábnout.

V noci na 17. února začal v Libereckém kraji foukat silný vítr, který předpovídali meteorologové. Regionem se také prohnala bouřka a chvílemi velmi intenzivně pršelo. Hasiči a energetici tak jsou v plném pracovním nasazení. Situaci od časného rána sleduje redaktorka Šárka Škapiková.

Hasiči měli od půl 6 hodiny ranní kolem zhruba stovky výjezdů; nejvíce v souvislosti s popadanými stromy na cesty a silnice, většinou u menších obcí. Vyjížděli ale také k technické pomoci, odstraňovali naplavené překážky v propustkách u silnic nebo potoků a také odčerpávali vodu ze sklepů nebo zahrad.

V Jablonném v Podještědí na Liberecku se zřítila plechová střecha, v Lomnici nad Popelkou na Semilsku pak hasiči likvidovali kusy plechové střechy, které popadaly, a zajišťovali zbytek krytiny před dalším pádem.

V terénu jsou také energetici, v Libereckém kraji zůstalo po vichru bez proudu 9 a půl tisíce domácností, celkem měl ČEZ v regionu 19 poruch na vedení vysokého napětí. Dodávky by se mělo podařit obnovit během dne.

Problémy kvůli počasí byly také v dopravě. Stromy většinou padaly na menších komunikacích, kde je velmi malý provoz, ale byly i výjimky. Část stromu spadla například na hlavní tah I/9 v Novém Boru na Českolipsku, odstraňování větví tak ráno dopravu chvíli komplikovalo. Hasiči museli během rána a dopoledne odklízet popadané stromy a větve i ze silnic například v Rychnově u Jablonce nad Nisou nebo v Novém Boru a Kravařích na Českolipsku.

Vichr poznamenal také železniční dopravu. Kvůli silnému větru nejezdily 17. února ráno vlaky na trati z Liberce směrem na Harrachov, konkrétně v úsecích mezi Desnou a Tanvaldem, a z libereckého Vesce do Jablonce nad Nisou. Důvodem byly podle Českých drah popadané stromy, výluky už se podařilo odstranit.

Výstraha před velmi silným větrem trvá 17. února do 15. hodiny, pak by měl vítr zeslábnout, ještě ale může být silný, a to až zhruba do půlnoci, pak by měl ustat úplně. Kromě toho je vydaná výstraha před vydatným deštěm a s ním související povodňovou bdělostí. Tato výstraha platí do brzkého rána 18. února. Už během rána a dopoledne 17. února ale po intenzivních srážkách některé toky vystoupaly, například Lužická Nisa v Liberci se dostala na druhý stupeň povodňové aktivity. Aktuálně je na jedničce Jizera v Železném Brodě, Lužická Nisa v Liberci a Řasnice ve Frýdlantě.

autoři: Šárka Škapiková , reČRoL | zdroj: HZS Libereckého kraje
Spustit audio