Úspěšné ženy regionu: Dálková plavkyně Markéta Pechová

8. březen 2021, aktualizováno

Handicapovaná plavkyně Markéta Pechová z Liberce v roce 2019 přeplavala kanál La Manche. Do Francie vyrazila z pláží u britského Doveru a trasu zvládla uplavat za 12 hodin 31 minut. Po jejím návratu si ji do studia pozvala Iveta Kalátová.

„Byla šťastná, je to obrovské vypětí, obrovský výkon. Je fajn, že se to povedlo. Je první handicapovanou českou sportovkyní, která to dokázala,“ popsal pro iRozhlas.cz předseda plaveckého klubu TJ Slavia Liberec Petr Kořínek, který Markétu Pechovou při přeplavání kanálu La Manche doprovázel.

Na trase se podle něj neobjevily žádné problémy. „Měli jsme úplně ideální počasí, ideální podmínky. Komplikace v podstatě nenastaly vůbec žádné. Všechno šlo hladce, Markéta byla velice dobře připravena. Přeplavala to start-cíl,“ dodal.

„Poslední příprava trvala dva roky. Na místě se pak Markéta připravovala čtrnáct dní, aby doladila formu,“ přiblížil její přípravu před náročným výkonem.

O nohu ji připravila rakovina

Markétě Pechové zjistili v dětství nádor stehenní kosti. Přestože prodělala náročnou léčbu včetně chemoterapie, ve dvanácti letech se bez předešlého varování probudila po operaci bez nohy.

Přesto se rakovina po roce vrátila, tentokrát měla metastázy na plicích, a až díky transplantaci kostní dřeně nemoc pokořila. Přes vážnou nemoc a amputovanou nohu začala už v pubertě sportovat.

Nejprve dělala atletiku – hod koulí, diskem a oštěpem. Ve dvaceti letech se naučila plavat. Dnes patří mezi nejlepší české dálkové plavkyně, soutěží se zdravými sportovci, protože handicapovaní v dálkovém plavání nesoutěží.

„Pořád se mě někdo ptal, proč tolik plavu, a tak jsem plácla, že chci přeplavat La Manche, abych měla klid,“ poznamenala před časem Pechová.

Průliv, který odděluje Vekou Británii a severní Francii, má v nejužším místě 34 kilometrů. Dosud ho zdolalo 23 Čechů, z toho jen osm bylo žen. „S postižením od nás, pokud vím, zatím nikdo,“ řekla již dříve plavkyně.

I s tímto handicapem se stala pětadvacátým českým plavcem, který pokořil kanál La Manche. Před měsícem se to povedlo Michalu Slaninovi z Brna. Z žen byla nejrychlejší Yvetta Hlaváčová, která kanál přeplavala v roce 2006 za 7:25:15, což je zatím nejrychlejší ženský čas na světě.

Markéta Pechová ještě během příprav v Británii
autoři: Iveta Kalátová , ako | zdroje: iRozhlas , ČTK
Spustit audio