Velké změny v Harrachově, město nově povede původní opozice

V Harrachově rezignovalo ve čtvrtek večer vedení města. Fuknci složila na zasedání zastupitelstva celá rada v čele se starostkou Evou Zbrojovou za Starosty pro Liberecký kraj. Všichni radní se na místě navíc vzdali i své zastupitelské fuknce.

Starostka Eva Zbrojová společně se svými radními složila funkci kvůli opakovaně plánovanému odvolání starostky ze strany opozice. Opoziční zastupitelé ji chtěli odvolat už na dvou minulých zasedáních, jednou byl ale bod stažen, podruhé se objevily procesní problémy při hlasování.

Eva Zbrojová

Vedení města se rozhodlo nečelit už dalším požadavkům opozice na odstoupení a rezignovalo samo. Radní se navíc vzdali kromě funkce radních i postu v samotném zastupitelstvu. Na jejich místo by měli nastoupit náhradníci, kteří jsou automaticky stanovení už od voleb v loňském roce. Zbylí zastupitelé včera večer zvolili nové vedení města. Starostou se stal původně opoziční zastupitel Jaroslav Čech z hnutí ANO.

Proč chtěla opozice odvolat původní vedení?

Podle původně opozičního zastupitele a od čtvrtka nového radního Tomáše Vašíčka nešlo o personální otázky, ale o to, kam město směřuje. Podle Sdružení nezávislých kandidátů neposkytovalo vedení města opozici dostatek informací, nekomunikovalo, v minulosti uzavíralo špatné smlouvy, kterými mělo údajně připravit městský rozpočet o velké peníze. A velkým problémem byl podle bývalé opozice postoj ke skokanským můstkům, v jejich rekonstrukci se prý město jen málo angažovalo. ČRo Liberec požádal o vyjádření odvolanou starostku Evu Zbrojovou, ta ale zatím nereagovala.

Zimní cesta k můstku přes skicentrum

Jaké jsou záměry nového vedení

Podle nového starosty Jaromíra Čecha z hnutí ANO se chce nové vedení více angažovat v projektech jako je třeba oprava skokanských můstků, obecně více investovat do sportovišť a podílet se i na akcích v soukromých rezortech. Podle radního Tomáše Vašíčka ze Sdružení nezávislých kandidátů je také důležité víc se zaměřit na cestovní ruch a využít všech potenciálů horského střediska, kterým Harrachov je.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související