Velikonoční meditace Tomáše Halíka: On sám je světlem, v němž se ukazuje pravda o světě i o každém z nás

2. duben 2021

„Ježíšova křížová cesta neskončila. Po celé dějiny jsou mnozí lidé zraňováni na těle i na duši. V jejich utrpení pokračuje Ježíšův pašijový příběh,“ uvažuje v odpolední velkopáteční meditaci římskokatolický kněz Tomáš Halík. Připravil ji pro posluchače Českého rozhlasu Vltava.

Na Velký pátek po mnoho staletí na celém světě konají křesťané pobožnost křížové cesty. Její rámec si také zvolil Tomáš Halík pro svoji velkopáteční meditaci.

„Ježíš a jeho kříž nejsou něčím vnějším vůči našemu životu a naší současnosti. Nejsou jen skončenou událostí dávné minulosti, proto nemají být předmětem vnějškové sentimentální zbožnosti,“ říká profesor Halík a v jednotlivých zastaveních provází posluchače aktuálními výzvami pro společnost i církev.

Připomíná bolesti dnešního světa a modlí se za sílu a podporu pro všechny, kteří trpí, za nemocné a umírající, lidi opuštěné a zároveň ukazuje světlo naděje. „Vzkříšení se děje všude tam, kde lidé zakoušejí Krista jako živého,“ říká Tomáš Halík a končí velikonočním zvoláním: „Kéž slavné Kristovo vzkříšení naše tmy ve světlo promění!“

autor: Terezie Bečková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.