Veletrh pracovních příležitostí

16. prosinec 2003
Trendy

Trendem posledních let je, že se naše vysoké školy a univerzity čím dál více starají o to, aby jejich absolventi našli po ukončení studia perspektivní zaměstnání. Například Technická univerzita v Liberci pořádá už 8 let Veletrh pracovních příležitostí, o který se pravidelně zajímají stovky studentů. Letos na něm vysokoškolákům nabízely práci desítky firem z celé republiky. Pořadatel z mezinárodního sdružení technických škol IAESTE Robert Voženílek redaktorce Ivaně Bernáthové vysvětlil, proč mají firmy o tento veletrh tak velký zájem.

Robert Voženílek: Je to určitě tím, že technici jsou žádaným zbožím na trhu a jejich stálý nedostatek. Samozřejmě největší zájem tady na tom veletrhu, z hlediska nabídky, byl po Strojní fakultě a po Fakultě mechatroniky. Fakulta mechatroniky, to je fakulta, která se zabývá elektotechnickým průmyslem.

Zastavila jsem se u stánku TOS Varnsdorf a u Davida Nejedlého, který studentům vysvětloval, jaké absolventy firma preferuje. Co nabízíte za práci?

David Nejedlý: Převážně konstrukce, samozřejmě vývojová konstrukce jak mechanická část tak elektro, dále pak technologie, převážně samozřejmě máme zájem o elektroinženýry, strojní inženýry i inženýry z mechatroniky. Uplatnění u nás najdou i jiní absolventi, z hospodářských fakult, i z textilních, pokud disponují alespoň jedním světovým jazykem.

U stánku trutnovské firmy Infineon Technologies jsem zastihla studenta Adama v diskusi se zástupcem tohoto výrobce Michalem Lukášem.

Student Adam: Já jsem se teď zrovna ptal co vyrábějí? Ale nejvíce mě zajímají platové podmínky, na které jsem se ještě nezeptal a dále prostředí, ve kterém bych pracoval. To už jsem trošku viděl na tomhle obrázku.

Můžete říci kolik by bral testovací inženýr? Michal Lukáš: Samozřejmě to závisí na schopnostech každého testovacího inženýra, dejme tomu když je ten inženýr vynikající, tak by mohl brát až 400 tisíc hrubého ročně a pokud bude průměrný, tak řekněme těch 300 tisíc hrubého ročně.

Vy mluvíte jako Američané o ročním platu.

Michal Lukáš: Ano.

Umíte si to přepočítat jako inženýr?

Student Adam: Když jsem si to nedávno počítal, tak mě vycházelo že tak 200 tisíc na rok by mě stačilo, takže by to bylo dobré, asi?

Michal Lukáš vysvětluje, jakou práci absolventům technické univerzity firma nabízí.

Michal Lukáš: Vyrábíme v podstatě součástky, které se používají v optických sítích, které převádí optický signál na elektrický, nebo-li jinak řečeno světlo na elektřinu.

Jak ta práce, kterou tady nabízíte, je náročná?

Michal Lukáš: Náročná je zejména na odborné znalosti, požadujeme samozřejmě také jazykové znalosti a co je nesmírně důležité je ten přístup k práci, schopnost řešit ty problémy.

Když do Trutnova někdo půjde přímo z Liberce, z koleje, co tam najde za ubytování?

Michal Lukáš: Když třeba přijde k nám absolvent a vyhoví našim požadavkům, tak jsem schopni mu obstarat nějaké vhodné ubytování a v prvním roce jsme schopni mu přispívat polovinu na to ubytování. To znamená, když si sežene ubytování za 7 tisíc, tak jsme mu schopni tři a půl tisíce platit po dobu jednoho roku.

Spustit audio

Více z pořadu