Vedro trápí i hokejisty, v Olomouci mají velké problémy s kvalitou ledu

8. srpen 2015

Vedro vládne v České republice všude. Doma, v kanceláři, na pláži, ale třeba i na zimním stadiónu, kde výrazně ovlivňuje přípravu hokejistů. Své k tomu mohou říci především v Olomouci, kde je odpoledne u ledu až pětadvacet stupňů.

I když, pořád je to lepší, než třeba na západním pobřeží Spojených států.

„Chvíli jsem byl v Kalifornii, tam byl i v říjnu horší led než tady. To bylo strašný. Potom v Coloradu, ale tam jsou hory, tam byly podmínky dobré, led taky,“ říká Robin Soudek, který má hokejové zkušenosti z nižších amerických soutěží.

V těchto dnech je led na olomouckém zimním stadionu podle něj někdy bramboračka.

„Trošku se na tom trápíme, ale takové jsou podmínky. Počasí nám bohužel naděluje pořádné horko, tak uvidíme, jak to bude dál.“

Mimořádné horko dělá starosti hokejistům i těm, kteří se starají o ledovou plochu.

„V tomto období je to velice náročné, jak energeticky, tak na vodu. Tohle je nejhorší rozjezd, jaký pamatuju,“ potvrdil výjimečnost současné situace šéf olomouckého zimního stadiónu Petr Hlídek. Chladící zařízení pracuje na maximální výkon.

„V tomto období jede na plný pecky, ale má také svoji kapacitu. Stroj i vybavení je dobré, nicméně jsou to extrémní teploty.“ Zvládnout je při výrobě ledu proto pomáhají strojníkům i počítače.

Více práce mají kvůli vedru i kustodi. Třeba Karel Dub se zajištěním pitného režimu.

„Vypije se mnohem více vody, nevěřitelně. Vypijí kolem dvaceti litrů za trénink, trénují na půlky v patnácti lidech. To znamená 1,5 litru na jednoho. Někteří chtějí jenom vodu, někteří iontové nápoje.“

autoři: min , Vojtěch Bureš
Spustit audio