Vedení města Semily odvolalo ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého. Ten je připravený se bránit

20. duben 2021 15:24

Semilská radnice odvolala ředitele tamní waldorfské školy Ivana Semeckého a bude na jeho místo hledat nového. Město to uvedlo na svém webu. Ředitel po žácích nepožadoval povinné testy na koronavirus. Porušením mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví už se zabývají hygienici a škole hrozí až třímilionová pokuta. Waldorfská škola vyučuje podle alternativního vzdělávacího programu.

Čtěte také

Rada města rozhodovala o odvolání ředitele v pondělí 19. dubna do pozdních večerních hodin. Starostka města Lena Mlejnková z Volby pro Semily a místostarosta Tomáš Sábl na městském webu uvedli, že závěr o odvolání Semeckého byl jednohlasný. Ředitel podle nich na jednání rady města žádal o více času, ale z jeho strany údajně nepřišel žádný vstřícný krok.

„Teď tady sedím v kanceláři, mám pocit, že se nic nezměnilo, akorát tu leží ten papír s tím odvoláním. Myslím se, že tak jak jsou stanovené podmínky pro odvolání ve školském zákoně, že nejsou naplněny,“ řekl ke svému odvolání ředitel školy Ivan Semecký. Proti odvolání je připravený se bránit s pomocí právníků.

Starostka Lena Mlejnková z Volby pro Semily už nechtěla odvolání komentovat a odkázala na oficiální vyjádření radních. Podle něj porušoval ředitel vědomě mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví a jeho postup navíc rozdělil školu na dva nesmiřitelné tábory, což by mohlo waldorfské školství, které má v Semilech zhruba třicetiletou tradici, ohrozit. Ředitel Ivan Semecký už dříve řekl, že si myslí, že jednal správně.

Město bude pro waldorfskou školu hledat nového ředitele, nebo ředitelku. I o tom semilští radní rozhodli. Současně musejí čekat na to, jak situaci ve škole posoudí krajská hygiena, která školu prověřuje už od minulého týdne. Zjistila nedodržení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví a vypracovala protokol, ke kterému má vedení školy možnost se vyjádřit, má k tomu zákonnou lhůtu 15 dní. Škole za porušení mimořádného opatření hrozí pokuta až 3 miliony korun

Na semilském Ostrově se sešli lidé, aby řediteli školy vyjádřili podporu

V Semilech se v pondělí 19. dubna sešli lidé, kteří přišli řediteli vyjádřit podporu. Pokojné shromáždění svolali na semilský Ostrov rodiče dětí, které školu navštěvují. Podle rodičů dětí z waldorfské školy ředitel Ivan Semecký postupoval podle školského zákona, který není v souladu s vládním nařízením. Podle Krajské hygienické stanice v Liberci porušoval zákon. 

Na ostatních základních školách v Semilech rodiče testování neodmítají, situace na waldorfské škole to nezměnila.

autoři: Jana Pšeničková , Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související