Vedení Libereckého kraje odvolalo ředitele Domova pro seniory v Jabloneckých Pasekách

13. červenec 2022 14:26

Kontroly v hospodaření domovů pro seniory odhalily nesrovnalosti v dalším zařízení v Libereckém kraji. Tentokrát jde o domov v Jabloneckých Pasekách. Vedení kraje proto jednohlasně rozhodlo o odvolání jeho ředitele Jana Semdnera.

Čtěte také

O odvolání ředitele informoval 13. července 2022 náměstek hejtmana Petr Tulpa ze Starostů pro Liberecký kraj. Podle za ním stojí nesrovnalosti v oblasti zveřejňování smluv v registru a nedostatky ve veřejných zakázkách. Ve výběrových řízeních například nebyl oslovený větší počet dodavatelů a firem.

Podle hejtmanství sice šlo o hrubé nedostatky v administrativě, ale nikoliv o finanční ztráty. Kraj proto nemá důvod řešit pochybení trestně-právním řízením. Stejné to bylo v domovech pro seniory v libereckém Františkově a Vratislavicích, jejichž ředitele vedení kraje chtělo odvolat už dřív, ale nemohlo; kvůli změně zřizovatele.

Podle náměstka Tulpy hraje roli ve vzniku zjištěných nedostatků několik faktorů. Jedním z nich je to, že kontroly se provádějí za období od roku 2019. Jde tedy o „covidové“ roky, kdy museli ředitelé velmi rychle reagovat na vzniklou situaci a rychle se měnící opatření. Třeba nákup testovacích sad nebo roušek byl problematický v tom, že zpočátku je nebylo jednoduché získat. Nicméně ředitelé zařízení podle Tulpy i tak nesou odpovědnost i za správné fakturování.

Kontroly v ostatních více než deseti krajských domovech pro seniory podobná závažná pochybení neprokázala. Liberecký kraj má navíc přísně nastavená pravidla ohledně veřejných zakázek. „Problém je v tom, že my máme přísnou směrnici, která nařizuje jednotlivým organizacím, aby zveřejňovaly všechny smlouvy nad 50 tisíc v registru smluv. … Kdo to neudělá, porušuje zákon,“ vysvětlil náměstek Tulpa.

Právě porušení tohoto pravidla objevila kontrola v jabloneckých Pasekách podle Tulpy hned v devíti případech.

Odvolaný ředitel Jan Sembdner Českému rozhlasu řekl, že to pro něj bylo překvapivé. Už proto, že domov v Jabloneckých Pasekách podle něj za jeho poměrně krátkého vedení doznal změn k lepšímu. To ostatně potvrdil i náměstek Tulpa. V domově jsou například nové požární hlásiče, propojili sesterny s některými pokoji kvůli lepší péči o klienty a doplnili personál.

Pochybení jsou podle názoru odvolaného ředitele formálního rázu. K celé věci se chce vyjádřit až po setkání s náměstkem Tulpou. Ten se má sejít nejen s ním, ale s celým vedením jabloneckého domova. Nového šéfa by měl kraj na základě výběrového řízení jmenovat na podzim. Do té doby bude dočasným řízením domova pověřena někdejší náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Lenka Kadlecová.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související