Vědci z TUL zkoumají, jak se za 100 let změnila fyzická zdatnost mladých. Garanty výzkumu jsme si pozvali do studia

Odborníci z Technické univerzity v Liberci zkoumají vývoj tělesné zdatnosti mládeže za posledních 100 let. Hostem ve studiu Českého rozhlasu byl Aleš Suchomel, garant výzkumu a vedoucí Katedry tělesné výchovy Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické, a Lukáš Rubín, odborník na fyzickou zdatnost mládeže a spolugarant výzkumu.

Nápad na srovnání fyzické zdatnosti dětí před 100 lety a dnes vznikl podle Aleše Suchomela na liberecké katedře tělesné výchovy, když jedna z jeho kolegyň psala disertační práci o trendech v tělesné kondici, při které použila studii z roku 1923. Tenkrát si řekli, že by bylo dobré výzkum zopakovat.

Garanty výzkumu vývoje tělesné zdatnosti současné mládeže jsou Aleš Suchomel a Lukáš Rubín z Katedry tělesné výchovy Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci

„Trend je poslední dobou negativní, z hlediska těch základních somatických charakteristik jako je tělesná hmotnost. Byť ten hlavní cíl výzkumu je zjistit trendy po sto letech z hlediska pohybových schopností, tak zároveň bychom chtěli informovat společnost a rádi bychom se snažili o nějaké zaktivizování pohybových aktivit,“ přiblížil druhotný cíl výzkumu Lukáš Rubín, podle kterého jsou pohyb a tělesná zdatnost důležité nejenom ve sportu, ale i pro zdraví společnosti.

A co zatím prozradily údaje o tělesné zdatnosti z roku 1923 vzhledem k dnešku? Třeba to, že průměrná výška 18letých chlapců byla před 100 lety asi 170 centimetrů, podle současných měření vědci předpokládají, že průměrná výška bude mezi 181 a 182 centimetry.

„Obecně platí taková poučka, že naše mládež roste průměrně o 1 centimetr za 10 let. Je to dáno zvyšováním životní úrovně, zlepšováním zdravotní péče, a také lepší výživou. Co se týká tělesné hmotnosti, tak ty rozdíly jsou ještě větší,“ přiblížil Aleš Suchomel. V roce 1923 byla průměrná váha 18letých mužů 62,5 kilogramu, v současnosti to bude podle předpokladů 75 až 80 kilogramů. Na nárůstu váhy se podle něj na první pohled odráží nedostatek pohybu v populaci.

Na srovnávacím výzkumu spolupracují odborníci z liberecké univerzity se svými kolegy z univerzity ve slovenském Prešově. Do rozsáhlé studie se zapojí 15 škol v České republice a 5 na Slovensku.

Spustit audio

Související