Věda není nuda! Studenti TUL představili vynálezy a zlepšováky

8. červen 2016

Vědecká práce může působit jako nuda – hodiny a hodiny v laboratořích, u počítače, nad těžkými výpočty. Ve výsledku ale rozhodně nejde o nic nezábavného. Studenti Technické univerzity v Liberci to teď dokázali na výroční konferenci Fakulty mechatroniky. Vytvořili například program na rozpoznávání květin i obličejů, praktický zlepšovák pro maminky malých dětí a v neposlední řadě také zábavu pro sebe.

Vynález – zlepšovák studenta Ondřeje Macha má usnadnit maminkám pohyb s kočárkem po nerovném terénu, na písku nebo ve sněhu. „Mapuje to terén, konkrétně i náklon terénu, na základě toho generuje momenty kol, a tím pádem tomu uživateli pomáhá,“ vysvětluje student Ondřej Mach a pokračuje: „Nastaví se tam krouticí momenty, a pak to pro uživatele není problém.“

Studenti Fakulty mechatroniky TUL na výroční konferenci prezentují své vynálezy a "zlepšováky"

Martin Bumba vyrobil program na rozpoznávání lidských obličejů. „Je možné rozpoznávat z obrazu obličeje a zjišťovat o nich spoustu věcí – totožnost, věk a třeba i emoce,“ popisuje student.

Další studenti představili třeba supercitlivý senzor pro roboty, aby se lépe orientovali v prostoru a nenaráželi do okolních věcí, nebo program, který vám na výletě v přírodě pomůže pomocí chytrého telefonu rozpoznávat květiny kolem.

autor: sas
Spustit audio