Ve zlínské ZOO můžete zajít i do voliéry k supům. Každou sobotu je uvidíte i při krmení

14. březen 2014
Česko – země neznámá

Zoologické zahrady v České republice se snaží návštěvníky zaujmout různě. V ZOO Zlín mají na lákání lidí hned několik zbraní nemalého kalibru. Tou první je nádherný park. Pokud byste si chtěli udělat výlet a skloubit divokou přírodu s nádherně upraveným parkem, pak je ZOO v katastru obce Lešná ideálním místem. Druhou „vábničkou“ návštěvníků jsou maximálně otevřené expozice se zvířaty. Takže je možné procházet přímo skrz některé výběhy a voliéry.

Ze Zlína se dá jít pěšky až do Lešné, ale je lepší jet městským autobusem a síly si nechat až na samotný areál zahrady. Je totiž poměrně rozlehlá. Její horní část okolo zámku, který stojí za prohlídku jak zvenku, tak zevnitř, je v nádherné parkové úpravě. S anglickou přesností zastřižený trávník, rododendrony a vodotrysk vytvářejí skutečně malebné prostředí.

Supi žerou jen jednou týdně, dozvíte se přímo v jejich voliéře

Pokud ale chcete prožít dobrodružství, vydejte se do dolní, výrazně divočejší části zahrady. Ideálně pěšky, ale svézt se můžete i místním zoo-vláčkem. Kdo si chce dopřát trochu adrenalinu, měl by se zastavit u supí voliéry. Ta je průchozí, a člověk se tak stane na chvíli součástí expozice.

Supi posedávají přímo na zábradlí lávky, po které návštěvníci procházejí. Pocit je to zvláštní, protože když vidíte takhle zblízka velký supí zobák, máte tendenci hledat alespoň sluneční brýle jako ochranu očí. Podle ošetřovatelů však můžeme být v klidu, protože supi nic, v čem koluje krev a tudíž je to živé, nežerou.

Sobotní oběd

Pokud navštívíte supy v sobotu hodinu před polednem, máte šanci vidět, jak „uklízejí“ mrtvolu ovce. V tuto hodinu je totiž doba jejich krmení. Zajímavé je, že supi žerou jen jednou týdně. Zdechlin je totiž v přírodě nedostatek, a tak se supům strava podává jen ve zmiňované soboty, aby nebyli přežraní.

Tři supi pak sní desetikilovou ovci během pár minut, nezbyde z ní vůbec nic. Supi totiž vědí, že nemají na jídlo moc času, a tak žerou co nejrychleji, aby jim jejich potravu nesnědl někdo jiný. Může se tak například stát, že se sup nají během pouhých dvou minut. Následující dva až tři dny pak ale jen chodí po zemi, protože je tak najedený, že nemůže vzlétnout. I to se dozvíte, přijdete-li do ZOO Zlín a navštívíte kteroukoliv sobotu v 11 hodin supí voliéru. Zážitek je to opravdu neuvěřitelný.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio