Ve waldorfské škole v Semilech nepouštějí děti do výuky bez testů. Někteří žáci proto zůstali doma

22. duben 2021 09:06

Ve čtvrtek 22. dubna čekalo děti, které se tento týden vrátily do škol, další kolo testování na koronavirus. Zda ho vyžadovali i ve waldorfské škole v Semilech, kde mohli dosud do lavic usednout i netestovaní žáci, zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Čtěte také

Děti, které se tento týden vrátily do škol, měly ve čtvrtek 22. dubna projít dalším antigenním testováním. Zatímco na většině škol nebyl problém mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví dodržet, ve waldorfské škole v Semilech pouštěli do lavic i netestované žáky. V úterý 19. dubna byl kvůli tomu radou města z postu ředitele odvolán Ivan Semecký.

Jestli už do školy smí pouze testované děti, sledovala na místě kolegyně Jana Pšeničková.

Jak zjistila, do semilské školy tentokrát žádné z dětí, které nebylo testováno, nepustili. Všichni žáci, kteří do školy přicházeli, museli nejprve do jídelny, ze které se stalo provizorní testovací místo. Děti tam měly na výběr ze dvou druhů testů. A aby se stihly otestovat, posunula škola začátek vyučování o 15 minut.

1. stupeň waldorfské školy v Semilech navštěvuje asi 150 dětí, ne všechny ale ve čtvrtek dorazily. Zhruba 10 jich zůstalo doma, na distanční výuce, učitelé jim poskytnou výukové materiály. Někteří rodiče ale své děti do školy přivedli, i když s testováním nesouhlasí; dali přednost přání dětí, které do školy jít chtěly.

Čtěte také

V úterý rada města z postu ředitele školy odvolala Ivana Semeckého, který svým rozhodnutím pouštět do školy i netestované žáky porušil mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. Podle radních navíc školu rozdělil na dva tábory a jeho kroky nevedly ke zklidnění situace. Semecký ale tvrdí, že jednal správně, že děti mají právo chodit do školy a rodiče mají právo rozhodovat o svých dětech. Podle něj většině rodičů nevadilo, že jejich testované děti chodí do školy s netestovanými. Proti odvolání se bude bránit, protože prý nebylo v souladu se školským zákonem.

Ivan Semecký ve škole zůstává dál na pozici vychovatele a radnice vypíše výběrové řízení na nového ředitele. Do té doby školu povede pověřený zástupce.

Waldorfskou školu vyšetřuje krajská hygiena

Škole hrozí pokuta až tři miliony korun. Hygienici v ní provedli opakovaný zdravotní dozor a vypracovali protokol, ke kterému už poslalo ještě bývalé vedení své připomínky. Za ředitele se postavili někteří rodiče žáků z waldorfské školy a podporu mu lidé vyjadřují i podepsáním petice, kde už je téměř třináct tisíc podpisů. S jeho postupem naopak nesouhlasí někteří učitelé, kteří nechtějí být rukojmími v politickém boji a rádi by se soustředili na výuku, která je pro ně nejdůležitější.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související