Ve Vrchlabí častěji zalévají městskou zeleň a testují zavlažovací systém květinových pyramid

30. červen 2019

Sucho, bezvětří a vysoké teploty dávají zeleni a květinám mnohde pořádně zabrat. Například ve Vrchlabí pracovníci technických služeb zalévají každé všední ráno.

Navíc kvůli současným vedrům ještě ani nerozmístili veškerou květinovou výzdobu. Teď testují také speciální vnitřní zavlažovací systém květinových pyramid.

Pracovníci technických služeb města Vrchlabí právě přijeli do Jiráskových sadů. Z auta sundávají hadice a začínají zalévat jeden strom za druhým.

Radek Pešta vysvětluje, kolik litrů vody potřebuje jeden strom: „Asi tak 200 litrů. Člověk to už tak nějak odhadne. Podle toho, jak moc velké je sucho. Když je horko a sucho, tak zaléváme každý den. Vyrážíme ráno v 6:30 hodin a už za hodinu je jedna cisterna vykropená. A pokračujeme dál.“

S ředitelem Technických služeb města Vrchlabí Jiřím Prokopcem jsme se sešli na kompostárně. A to proto, že je tam ještě v tuto chvíli stále část městské květinové výzdoby. „Ano, je to se zpožděním zhruba tří týdnů. Zalévají se denně a ještě uvnitř máme závlahový systém. Ten je nezbytně nutný pro růst květin. Protože bychom to nestihli uzalévat."

A dodává: „Jsou tam tři trubky a otvory, které jsou v nich navrtány, to plynule udržuje vlhkost v celé květinové pyramidě."

Zaměstnanci technických služeb ve Vrchlabí musí zalévání městské zeleně dokončit většinou do 11. hodiny dopolední. To už se rtuť teploměru začíná šplhat opravdu hodně vysoko.

zdroje: Kateřina Kohoutová , Milan Baják
Spustit audio

Související