Ve škole na Ladech v České Lípě teď nemají tělocvičnu a odborné dílny

17. leden 2020 14:47

Zavřený je tam také celý pavilon druhého stupně. Za pár měsíců se ale žáci vrátí, a do lepšího. Už teď jsou z venku patrné desítky nových velkoplošných oken. Pojďte se tam s námi podívat.

Největší letošní investicí v České Lípě je bezesporu kompletní zateplení základní školy na sídlišti Lada. Projekt za skoro 90 milionů korun má přinést velké úspory energií a možná také ukázat cestu pro další podobné investice. Součástí projektu je třeba nucené větrání, které zabezpečí dostatek čerstvého vzduchu během výuky. A to má dnes jen málo škol.

Do školy, kam mimochodem před lety sám chodil, se vypravil podívat náš redaktor Jiří Jelínek. Spolu s ředitelem školy, panem Radkem Častulíkem, se po škole prošel, podívejte se na video.

Jak ředitel Radek Častulík řekl, do konce března by práce na obou tělocvičnách, většině odborných učeben a celém pavilonu druhého stupně měly být hotové. Na začátku letních prázdnin pak plánují začít opravy jídelny, tak, aby byla připravená v září. Zahájí také práce na pavilonu prvního stupně. Místo řád úzkých dřevěných oken jsou teď ve třídách 2 až 3 velkoplošná, která se otevírají jen zčásti. O větrání se starají ventilátory.

Díky novým oknům, izolaci fasády, rekuperaci vzduchu, a také solárním panelů na střeše by měla škola v budoucnu ušetřit až polovinu nákladů na energie, tedy zhruba 1 milion korun ročně.