Ve městech a obcích u bývalého vojenského újezdu Brdy roste počet obyvatel, lidé chtějí bydlet blízko přírody

3. červen 2023 19:07, aktualizováno

Ve městech a obcích u bývalého vojenského újezdu Brdy roste v posledních letech počet obyvatel. Platí to například pro Mirošov a také pro Strašice, kam se během sedmi let přistěhovalo 200 lidí.

Strašice

Strašice lákají občany z Prahy i Plzně. „Vnímáme obec jako malou a velkou zároveň. Máme tu veškeré vybavení, jako je pošta, obchod, základní i mateřská škola… V tomto ohledu nám tu nic nechybí,“ říká Kateřina Juráková, jež se s manželem přistěhovala do Strašic právě z Plzně.

Dle starosty Jiřího Hánera je důvodem, proč je obec pro lidi tak přitažlivá, hned několik. „Jednak zde byla zřízena chráněná krajinná oblast, tímto se lokalita stala atraktivnější. Navíc jsme blízko k dálnici D5. A naše obec je opravdu dobře občansky vybavená.“

Strašice

Soukromí investoři ve Strašicích postavili zhruba stovku bytů v bývalých kasárnách. Obec teď chystá parcely pro výstavbu rodinných domů na současné louce podél silnice na Hořovice a zájem je výrazně vyšší než nabídka. „O 19 parcel se během dvou měsíců přihlásilo více než 40 zájemců. Nyní přemýšlíme, kde bychom do budoucna mohli vytvořit další prostor pro stavbu rodinných domků,“ prozrazuje Jiří Háner.

Mirošov má ve hře novou bytovou zónu

Zájemce o bydlení v přírodě láká i nedaleký Mirošov. Ve městě je škola, školka i domov pro seniory. „Vzhledem k tomu, že Mirošov není zatížen těžkým průmyslem a jinými negativními vlivy a navíc sousedí s bývalým vojenským újezdem i CHKO Brdy, je pro lidi zajímavý. Dá se zde bydlet více než slušně s veškerou občanskou vybaveností a navíc být blízko přírody,“ uvádí starosta Vlastimil Sýkora.

Za posledních deset let v Mirošově přibylo zhruba 100 obyvatel. Jak prozradil Vlastimil Sýkora, město nyní řeší možný vznik bytové zóny. Díky nové výstavbě by v Mirošově mohlo přibýt dalších 100 až 150 obyvatel.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio