Ve frýdlantské nemocnici mají znovu pohotovost. Přesunuli tam i lůžka následné péče z Jablonného

Do areálu Nemocnice Frýdlant se po více než roce vrátila lékařská pohotovostní služba. Čtvrt roku poté, co nemocnici koupila od firmy EUC Krajská nemocnice v Liberci (KNL), se podařilo obnovit i provoz chirurgické ambulance a operačních sálů. A pacienti i jejich blízcí to vítají.

„Teď tady mám dvaadevadesátiletou maminku v nemocnici, takže určitě,“ konstatovala paní Hana, která za maminkou musela jezdit až do Jablonného v Podještědí. Lůžka následné péče KNL nově přesunula z Jablonného do Frýdlantu.

Nového provozovatele přivítal i místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka zvolený za ODS. Podle něj se tak frýdlantská nemocnice po pěti letech znovu stává centrem akutní lékařské péče. „Ve finále jsme skončili tak, že od ledna se nemocnice o půl čtvrté zavřela a v sobotu a v neděli nefungovala. A to přesunutí pohotovosti zpátky do areálu je pro mě symbol toho, že nemocnice zase začíná být nemocnicí,“ komentoval návrat pohotovosti do nemocnice místostarosta Stodůlka.

Artroskopie (ilustrační foto)

Pohotovostní služba fungovala více než rok v budově nedaleké polikliniky. Po návratu do nemocnice bude otevřená jako doposud. Ve všedních dnech do jednadvaceti hodin a o víkendech a svátcích od devíti do osmnácti hodin. Od nového roku by pak měla být, podle vedení liberecké nemocnice, nepřetržitá.

A jaká lékařská operativa je ve frýdlantské nemocnici obnovená? „Probíhá gynekologická operativa, nově probíhá chirurgická operativa. Tři dny v týdnu sem jezdí naši chirurgové operovat,“ popsal aktuální stav lékařský ředitel KNL Jaromír Hons.

Pověst Nemocnice Frýdlant utrpěla loni, když tam otravou krve onemocnělo devět pacientů po běžných operacích. Policie viníka nezjistila. „My jsme k tomu provedli vlastní šetření, proběhlo tady několik šetření krajské hygieny. Nebyl shledán žádný špatný postup, takže vlastně dodnes nevíme, jak k té otravě došlo. Ale personál je plně erudovaný a pacienti nemusejí mít strach se ve Frýdlantě nechat operovat,“ ujistil jednatel frýdlantské nemocnice Jan Rais, že dodržují veškeré standardy.

Nemocnice má sto padesát zaměstnanců. Někteří dali po odchodu společnosti EUC výpověď, jiní se zase vrátili. Město Frýdlant, které nemocniční budovy vlastní, už myslí na jejich modernizaci. Do areálu chce investovat jak vlastní finanční prostředky, tak i peníze z nájmu od provozovatele, kterým je KNL.

„My jsme nastavili nájem na dva miliony osm set, které, jak jsme se zavázali, budeme reinvestovat zpátky do budov. A zároveň jsme slíbili, že do nemocnice nainvestujeme pětadvacet milionů korun, plus tři miliony na projekt,“ uvedl místostarosta Jiří Stodůlka.

Nemocnice, která slouží pětadvaceti tisícům obyvatel Frýdlantského výběžku, by tam měla mít například nové výtahy, stoupačky i řadu jiných technických zařízení. Město chce ke spolufinancování oslovit kraj i samotného provozovatele.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související