„Váš vnuk zavinil nehodu, zranil dítě. Pošlete peníze…“ Šmejdi znovu útočí, vydávají se za lékaře

11. leden 2022 09:12

Vynalézavost takzvaných šmejdů nezná hranic. Podvodníci aktuálně cílí na seniory a využívají jejich strach o děti či vnuky. Na co by si lidé měli dát pozor?

Falešný doktor tvrdí, že příbuzný seniora zavinil nehodu a že se při ní vážně zranilo malé dítě z druhého vozu. Hned na to dá ale člověku naději, že je možné problém urovnat…
Bc. Markéta Razáková, Krajské ředitelství policie Libereckého kraje

Podvodníci si vymysleli nový trik, pomocí kterého lákají peníze od seniorů. Ve falešných telefonátech cílí na jejich obavy o své nejbližší. Nejprve si v telefonním seznamu vytipují křestní jména, která byla v oblibě v první polovině minulého století a zpravidla patří starším lidem. Těm pak zavolají podle předem připraveného scénáře.

Čtěte také

Představí jako lékaři a tvrdí, že jejich vnuk nebo syn zavinil vážnou dopravní nehodu. Sám je zraněný, takže nemůže mluvit. „Falešný doktor tvrdí, že měl nehodu zavinit právě on (příbuzný seniora), a že se při ní vážně zranilo malé dítě z druhého vozu. Hned na to dá ale člověku naději, že je možné problém urovnat. Má poslat peníze na mimosoudní vyrovnání s rodinou dítěte, čímž svého potomka ochrání před soudním řízením i ztrátou řidičského oprávnění,“ popsala postup podvodníků Markéta Razáková z krajské policie.

V Libereckém kraji vyšetřovala policie od srpna 2021 13 takových případů. V šesti už ale bylo pozdě. Od seniorek takto podvodníci vylákali přes milion korun. Od jedné dokonce získali přes půl milionu.

Jen dvě z oslovených žen si informace ověřily a peníze neposlaly. Jedna z nich si duchapřítomně synovu nehodu ověřila přímo v nemocnici. V ostatních případech se jim to nepovedlo jen proto, že seniorky nevěděly, jak peníze na jejich účet převést. Podle policistky Markéty Razákové ale policisté řeší i takové případy, kdy se podvodník nabídl, že člověka odveze k bance nebo bankomatu a peníze vyinkasoval na místě.

Jak se podvodníkům bránit

Lidé by neměli podlehnout prvním pocitům, ani reagovat na to, že volá „lékař“, který pro řadu lidí představuje autoritu. Kriminalisté v této souvislosti vyzývají seniory k tomu, aby veškeré telefonické žádosti o peníze rázně odmítli, hovor ukončili a následně si informaci ověřili u rodiny. Nebo aby se po takovém to telefonátu rovnou spojili s policií České republiky na bezplatné lince 158.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související