Varování bruslařům: Přichází obleva, tloušťku ledu si ověřte předem

6. březen 2018

Hasiči nabádají bruslaře, aby nevstupovali na tající led, nebo si předem zjistili, jak silný led je. V Libereckém kraji se oteplilo a tloušťka ledu na přehradách a rybnících se bude ztenčovat.

Jak postupovat, když se pod bruslařem led proboří, vysvětluje mluvčí krajských hasičů Pavlína Bílková: „Když se někdo proboří do ledu a není schopen sám vylézt, můžeme k jeho vytažení použít větev, hokejku, prkno, případně nachází-li se v blízkosti nějaké vozidlo, je možné použít tažné lano.“ Po ledu bychom se při záchraně měli pohybovat plížením.

Rady pro záchranu lidí, pod kterými se probořil led, hasiči doporučují znát. „Zachráněnou osobu bychom měli urychleně převléct, v případě, kdy nemá hmatný puls a nedýchá, je třeba neprodleně zahájit resuscitaci.“ Pokud člověk probořený do ledu nemůže vylézt sám ani s pomocí svědků, je třeba událost oznámit na tísňové lince 112 – kdo volá, co a kde se stalo a uvést, jak daleko od břehu se tonoucí osoba nachází.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.