Vánoční cukroví od cukrářů a pekařů: Jaký je zájem, jaké jsou ceny a do kdy objednat

6. prosinec 2021 09:46

Mnohé hospodyňky už chystají vánoční cukroví. Přibývá ale také těch, kteří využijí nabídky profesionálů. Jaká je letos nabídka a hlavně ceny od výrobců v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Advent vstoupil do své druhé poloviny a to je také doba, kdy v mnoha domácnostech zavoní vánoční cukroví. Řada lidí ale dává přednost cukroví od profesionálů. Zájem o kupované cukroví je různý, podle oblastí.

Víc nakupujících potvrdilo například liberecké cukrářství a perníkářství Meduňka, které se na výrobu vánočního a medového cukroví specializuje už 30 let. Vyšší zájem je nejen v kamenné prodejně, ale lidé nakupují cukroví také přes e-shop, který perníkářská firma provozuje desátým rokem.

Na Tanvaldsku, kde je vyšší nezaměstnanost, zaznamenali cukráři mírný úbytek nakupujících. Přikládají to i covidu-19, protože víc lidí zůstává doma v karanténě a na pečení má čas. A například v jabloneckých cukrárnách, které Český rozhlas oslovil, je o vánoční cukroví i letos opět velký zájem.

Za kolik se letos prodává vánoční cukroví 

Cena za kilogram se v Libereckém kraji pohybuje v rozmezí od 500 do zhruba 700 až 800 korun. Ceny se samozřejmě liší podle druhů a surovin.

V jabloneckých cukrárnách se půlkilové krabičky prodávají za 280 až 320 korun. V průměru ale museli cukráři zvýšit ceny o 25 až 30 %. Podle Tomáše Špidlena z malé rodinné firmy v Tanvaldu musejí cukráři balancovat na tenké hranici mezi cenami surovin a energií, které strmě stouply na jedné straně a zájmem a možnostmi zákazníků na straně druhé.

„Snažíme se tlačit cenu dolů, ale jsme živnostníci, kteří jsou také zasažení tou covidovou vlno. Nesnažili jsme se cenu nijak šponovat, ale je to dražší oproti loňsku,“ uvedl.

Ve zmíněné tanvaldské cukrárně, kde v pěti lidech vyrobí před Vánocemi půl tuny vánočního cukroví, berou objednávky do konce listopadu, aby to vůbec stihli. Část cukroví nabízejí také ve volném prodeji, například prostřednictvím pekáren. Cukroví bude v nabídce dost. Pokud si ale lidé chtějí vybrat své oblíbené druhy od osvědčených cukrářů, měli by si pospíšit.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související