Vánoční cukroví od cukrářů a pekařů: Jaký je zájem, jaké jsou ceny a do kdy objednat
Mnohé hospodyňky už chystají vánoční cukroví. Přibývá ale také těch, kteří využijí nabídky profesionálů. Jaká je letos nabídka a hlavně ceny od výrobců v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.
Advent vstoupil do své druhé poloviny a to je také doba, kdy v mnoha domácnostech zavoní vánoční cukroví. Řada lidí ale dává přednost cukroví od profesionálů. Zájem o kupované cukroví je různý, podle oblastí.
Víc nakupujících potvrdilo například liberecké cukrářství a perníkářství Meduňka, které se na výrobu vánočního a medového cukroví specializuje už 30 let. Vyšší zájem je nejen v kamenné prodejně, ale lidé nakupují cukroví také přes e-shop, který perníkářská firma provozuje desátým rokem.
Na Tanvaldsku, kde je vyšší nezaměstnanost, zaznamenali cukráři mírný úbytek nakupujících. Přikládají to i covidu-19, protože víc lidí zůstává doma v karanténě a na pečení má čas. A například v jabloneckých cukrárnách, které Český rozhlas oslovil, je o vánoční cukroví i letos opět velký zájem.
Za kolik se letos prodává vánoční cukroví
Cena za kilogram se v Libereckém kraji pohybuje v rozmezí od 500 do zhruba 700 až 800 korun. Ceny se samozřejmě liší podle druhů a surovin.
V jabloneckých cukrárnách se půlkilové krabičky prodávají za 280 až 320 korun. V průměru ale museli cukráři zvýšit ceny o 25 až 30 %. Podle Tomáše Špidlena z malé rodinné firmy v Tanvaldu musejí cukráři balancovat na tenké hranici mezi cenami surovin a energií, které strmě stouply na jedné straně a zájmem a možnostmi zákazníků na straně druhé.
„Snažíme se tlačit cenu dolů, ale jsme živnostníci, kteří jsou také zasažení tou covidovou vlno. Nesnažili jsme se cenu nijak šponovat, ale je to dražší oproti loňsku,“ uvedl.
Ve zmíněné tanvaldské cukrárně, kde v pěti lidech vyrobí před Vánocemi půl tuny vánočního cukroví, berou objednávky do konce listopadu, aby to vůbec stihli. Část cukroví nabízejí také ve volném prodeji, například prostřednictvím pekáren. Cukroví bude v nabídce dost. Pokud si ale lidé chtějí vybrat své oblíbené druhy od osvědčených cukrářů, měli by si pospíšit.
Související
-
Lidé, pečte! Cukráři před Vánocemi nestíhají
Podle českého Svazu pekařů a cukrářů zájem o vánoční cukroví od profesionálů roste. Drobní cukráři už ale poptávku nedokážou uspokojit.
-
Na Vánoce připravujeme asi 15 tisíc vánoček, je to výhradně ruční výroba, říká pekař Mašek
Vánočka… Bez ní si Vánoce dokážeme těžko představit. O správné vánočce i o kouzlu teplého chleba si s pekařem Janem Maškem povídala Iveta Kalátová.
-
Dokonalé vánoční perníčky s rumovou polevou od Josefa Maršálka
Perníčkové kuličky jsou přelité rumovou polevou a ozdobené sušenými lístky růže, které jim dodají i citrusový nádech. Řádně je uschovejte, ať nezmizí ještě před Vánocemi!
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Schopnost Ruska někoho napadnout je výrazně omezena, reaguje na Putinův projev analytik
-
Nesdílím Koudelkovo paranoidní vidění světa, obhajuje Paroubek rozhovor pro proruský web
-
V pražské nemocnici zaměnili pacientky. Lékaři provedli potrat ženě, která přišla jenom na kontrolu
-
Hokejisté Třince porazili v rozhodujícím duelu České Budějovice 2:0 a zahrají si semifinále extraligy