Vánoční atmosféra, jak má být! V Kryštofově Údolí vystavují téměř čtyřicet betlémů

9. prosinec 2016
Koktejl

Především mechanický tyrolský a orientální betlém lákají každoročně do muzea v Kryštofově Údolí stovky návštěvníků. Muzeum vzniklo ve skromných podmínkách v devadesátých letech, teď už ukrývá téměř čtyřicet vzácných kousků z papíru i ze dřeva. O Vánocích tam mají plno!

Celé to začalo nálezem starých betlémů z Kryštofova Údolí na půdě obecního úřadu a školy. Vzácné kousky potom obyvatelé obce – Martin Chaloupka a Miroslav Kuchta – zrenovovali a začali vystavovat. „Tímto vzniklo muzeum betlémů, které začínalo jednou jedinou místností se dvěma hotovými betlémy,“ vysvětluje Alice Chaloupková, současná majitelka muzea.

Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí

Návštěvníci v muzeu najdou i velmi vzácný kousek ze 17. století. „Jedná se o deskový betlém. Kdyby se zachoval v celku nebo ve větším počtu figur, tak měl nárok na zapsání do památek UNESCO,“ říká Chaloupková.

Téměř 200 let dlouhá tradice kryštofoúdolského betlémářství

Muzeum betlémů mohlo v Kryštofově Údolí vzniknout díky zdejší bohaté betlémářské historii, která se tu odvíjí už od roku 1830. Největší rozmach ale přišel po první světové válce. Údolí tehdy zdobilo až osm statických velkých betlémů.

„Z celé republiky i z Německa se sem sjížděli lidé dráhou nebo na saních o svátcích, aby si prohlédli betlémy,“ doplňuje Chaloupková. Postupně zdobil každý dům ve vesnici alespoň jeden malý betlém.

Na staré časy a betlémářskou tradici můžete zavzpomínat i vy! Muzeum v Kryštofově Údolí je v adventním čase otevřené každý den, a to od deseti do šestnácti hodin. Vedle betlémů jsou tam k vidění také staré hračky.

Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí
autor: Michaela Vlková
Spustit audio