Vánoce jsou klidné nebo stresující podle toho, jaký vedete životní styl. Jeho změna ale vyžaduje delší čas

19. prosinec 2018

Čas před vánočními svátky je náročný. Krátké dny a dlouhé noci se odráží na naší psychice, a když se k tomu přidá i všudypřítomný vánoční stres, prožíváme z hlediska zdraví zatěžkávací období. Vánoční stres proto nepodceňujte. Právě v těchto dnech se mohou častěji objevovat různé psychosomatické problémy. Pokud nezměníme životní styl, v budoucnu se navíc mohou i zhoršovat. O radu jsme požádali MUDr. Petra Grenara.

Vánoce díky komerčnímu tlaku přináší místo klidu spíše stres. Co byste jako lékař všem právě v těchto dnech poradil?

Ideální je v předvánočním čase doslova přibrzdit, nenechat se strhnout tím okolním všudypřítomným vírem nestíhání. Mnoho z nás řeší nejen dárky, ale často také různé roční uzávěrky, rozesílání přání, přípravu vánočních jídel atd…Je potřeba si přiznat a uvědomit, že všechno opravdu stihnout nelze. Snažit se najít zlatou střední cestu, abychom nebyli stresování tím, že nestíháme.

Ono to spíše vypadá, že k Vánocům stres patří…Právě před Vánocemi ale mnoho lidí prožívá sklíčené stavy. Mimo jiné i díky tlaku, aby byly o svátcích rodiny pospolu, protože ne všude jsou harmonické vztahy... Deprese mají i ti, kteří jsou sami...Jak se na to vše připravit, abychom vše zvládli? Přiznat si, že nestíháme je pouze pomoc v nouzi…

Problém je komplexnější. Když už jsou Vánoce za dveřmi, těžko změníme životní rytmus tak, aby byl pro nás stravitelný. Pokud chceme mít klidné Vánoce, musíme na vánoční pohodě pracovat už v létě a na jaře…Pokud chceme zklidnit životní styl do únosné míry tak, aby byl pro nás přínosný, musíme ho přizpůsobovat pozvolna. Neměl by to být šokový stav, kdy do něčeho spadneme, nabudí nás to, pak se po pár dnech otřepeme a vrátíme se do zaběhnutého rytmu, ze kterého jsme chtěli utéct. Je nutné přetáčet kormidlo velmi pozvolna. A to je otázka dlouhodobá. Ale když už jsou Vánoce za dveřmi a vy jste v rozjetém vlaku na plné obrátky a plní stresu, je nutné si to uvědomit, že je potřeba aspoň přibrzdit. Snažit se, být na okolí a na své blízké příjemný, být jim světlem, být jim vánočním příkladem toho, že se všichni snažíme prožít Vánoce v klidu. Vánoce nejsou o dárcích, nejsou o hmotě, ale o klidu, a z toho musíme vycházet…

Teď rozhodně nezníte jako lékař…Jak se to vše odráží na našem zdraví?

Jako lékař totiž nyní denně řeším následky hektického životního tempa, které se před Vánoci dostane pro většinu lidí na neúnosnou míru. V ordinaci mám nyní mnoho lidí, kteří mají somatické problémy jako důsledek předvánočního stresu. Prapříčinou je naše nespokojenost z toho, že jsme ve stresu z blížících se Vánoc. Několik pacientů mi i řeklo, „já už se těším, až bude po Vánocích, to už mi bude určitě mnohem lépe…“ Svým způsobem mají pravdu. Mnoho lidí prostě neví, jak si s tím vánočním stresem poradit. Všichni chtějí být povinně šťastní a přitom nejsou. To si uvědomí právě v těchto dnech. Vánoce jsou v prvé řadě o klidu a je třeba se zklidnit. A pak se vše ostatní začne rýsovat zcela jinak. Naše zdraví i psychická pohoda.

Spustit audio