Vánoce jsou až za měsíc, už teď ale lidé přinášejí do městského útulku pro opuštěná zvířata v Děčíně první dárky

24. listopad 2019

Pracovníky zařízení tak čeká nejrušnější období v roce. Vánoční Štěkání na Ježíška tam pořádají už po devatenácté.  

Skladovací prostor v děčínském útulku je teď zaplněný asi z poloviny.  Ošetřovatel Jaroslav Kácha ukazuje dočasný sklad, kam zatím ukládají zaměstnanci útulku dárky, které už sem lidé začali nosit. „Prozatím to máme tady, abychom nemuseli s každým pytlem běhat do velkých skladů,“ konstatuje.

V útulku mají každoročně i stromeček, letos ho ozdobí 10. prosince. „Na Vánoce máme tady nejvíc práce, to opravdu nic nestíháme,“ usmívá se vedoucí útulku Evelyne Jahelková, která se s týmem připravuje na nejhektičtější období v roce.

„Chodí sem doslova mraky lidí, přijíždějí na návštěvu naši bývalí svěřenci s dárky, je to nejhezčí doba,“ tvrdí vedoucí s tím, že dárků se jim sejde opravdu hodně.

Jako první chodí před Vánoci do útulku, do kterého vozí zvířata i obce z celého šluknovského výběžku, školáci a také lidé, které spojuje láska třeba k jednomu plemeni psů.

„Pravidelně chodí mopsíkáři, přijde sem osm až deset mopsíků. Jednou jich tu bylo snad i patnáct a dárky přinesou vždycky,“ vzpomíná Evelyne Jahelková.

Kromě krmiva, pamlsků nebo hraček tu lidé mohou přispět i do kasičky. „Z toho můžeme pořídit mnoho věcí, renovovaly se z toho například kotce,“ popisuje vedoucí vyuřití finančních darů.

Nejvíce by v útulku letos potřebovali čistící a desinfekční prostředky, mycí prostředky nebo igelitové pytle. Granulí pro dospělé psy má útulek letos dostatek, schází granule pro štěňata a koťata nebo speciální hypoalergenní.

Od začátku roku přijal útulek skoro osm stovek zvířat, skoro všechny se podařilo díky tomu, že v Děčíně musí mít lidé očipované psy, vrátit majitelům.

Kdo by si chtěl do děčínského útulku přijít pro živé zvířátko jako překvapení pro někoho pod vánoční stromek, ten nepochodí. Útulek spolupracuje jen s budoucími majiteli.

autoři: Daniela Pilařová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související