Válečných uprchlíků z Ukrajiny přichází do Libereckého kraje stále méně, pomoc ale stále potřebují

16. červen 2022 09:05

Humanitární pomoc je potřeba hlavně v první dny, kdy se uprchlíci registrují a hledají si bydlení i práci. První pomoc ve formě startovací balíčku, který obsahuje základní potraviny a drogerii, poskytuje v Krajském asistenčním centru v Liberci Český červený kříž.

Čtěte také

Liberecký Český červený kříž stále vybírá hlavně trvanlivé potraviny, jídlo pro děti a také hygienické potřeby pro ženy a kojence. Pokud lidé chtějí a mohou pomoct, je možné nosit potřebné věci přímo do pobočky červeného kříže, která je vedle vchodu do uprchlického centra.

Magistrát města ještě v květnu vyzýval k humanitární sbírce v libereckém Uranu. Tato sbírka k 15. červnu skončila. Částečně proto, že prostory budovy se budou rekonstruovat, hlavním důvodem je ale opadající zájem. Většina lidí z Ukrajiny se o sebe dokázala po prvních dnech postarat.

Radnice teď pomoc přesměruje na centra sociální pomoci nebo charity. „Tlak na nás není tak velký, dislokujeme pomoc na místní síť sociálních služeb. Uprchlíky, kteří budou něco potřebovat, bychom chtěli nasměrovat na charitní šatníky a místní materiální pomoc,“ vysvětlil Lukáš Jirotka z libereckého magistrátu.

Humanitární centrum v libereckém Uranu na třídě 1. máje vydalo od začátku uprchlické vlny běžencům 47 tun potravin, 20 tun oblečení a tři tuny hraček, kočárků a dětských postýlek.

Jednu z větších humanitárních sbírek pořádala také českolipská Charita. Tam sbírka trvá, zájem je hlavně o trvanlivé potraviny a drogerii. Ne ale primárně pro ukrajinské uprchlíky. I tam jich podle koordinátorky sbírek Pavly Bratršovské chodí v poslední době jen malý počet. Pro pomoc si teď spíš přicházejí místní lidé s velmi nízkými příjmy; například samoživitelky, které čekají na vyřízení sociálních dávek a jsou zcela bez prostředků. Těchto žadatelů vzhledem k inflaci a vysokým nákladům na platby za energie podle pracovníků charity výrazně přibývá.

Spustit audio

Související