V Zámeckém parku Štiřín se můžete procházet mezi rododendrony nebo si užít piknik v trávě

12. červen 2022

Zámecký park ve Štiříně ve Středočeském kraji je známý svým jedinečným golfovým hřištěm. A také zrekonstruovaným areálem zámku, který dnes nabízí volnočasové vyžití. V celoročně otevřeném Relax parku můžete prožít příjemný piknik v trávě, opéct si špekáčky nebo hrát s celou rodinou míčové hry na krásně upraveném trávníku.

Zámecký areál Štiřín je místo, které je jako stvořené pro relaxaci a rodinný výlet. Ať už jednodenní nebo s využitím „zámeckého ubytování“ a restaurace. Park se skleníkem tu vznikl při barokní přestavbě zámku v 18. století. Základ dnešní parkové architektury byl položen na konci 19. století, kdy panství vlastnila rodina Ringhofferů.

Po roce 1985 byl dvacetihektarový park postupně odborně obnovován a dnes patří mezi přední historické parky a zahrady v České republice. Dodnes se v parku dochovalo množství původních, dnes již 150 let starých stromů, kterých byste tam našli na 66 druhů. A k tomu navíc na pět tisíc nově vysazených okrasných keřů. Především na jaře si tam užijete kvetoucí pěnišníky a rododendrony.

Park i zámek mají jedinečnou historii a při procházce se můžete z QR kódů na naučných tabulích podél stezek dozvědět mnoho zajímavých informací a výlet spojit i s poznáváním parku a nejbližšího okolí.

Jeden z památných stromů Zámeckého parku Štiřín, který je známý z filmu Létající Čestmír

Památný strom si zahrál v seriálu

Zámecký park nabízí také jedinečné devítijamkové golfové hřiště, které bylo citlivě zakomponováno do historického parku a dodalo mu jedinečný charakter. Mimo golfovou sezónu je zámecký park pro veřejnost otevřen celý. Krásná je v něm procházka i na podzim a v zimě. Část parku může ale veřejnost využívat po celý rok.

Vstupní bránou vejdete to krásné francouzské zahrady, která těsně přiléhá k samotnému zámku, a užijete si tak tu pravou zámeckou atmosféru. Pokud vás zaujme vzrostlý památný strom, který roste v těsné blízkosti plotu, možná si vzpomenete, že se v tomto 150 let starém buku ubytovala rodinka v hlavní roli s Vladimírem Menšíkem v seriálu Létající Čestmír. Pěšinkou mezi okrasnými keři pak sestoupíte do Relax parku, který na dvou hektarech nabízí jedinečné vyžití.

V Relax parku je mnoho krásných zákoutí

Piknik i s opékáním buřtů

Ve většině historických parků a zahrad se návštěvníci musí pohybovat pouze po cestách a pěšinkách. V Relax parku ve Štiříně si můžete užít i rozlehlou, pečlivě udržovanou louku lemovanou vzrostlými stromy a okrasnými keři. Prostor je možné využít pro jakékoliv míčové hry nebo pouze pro odpočinek v trávě. Není nad to si tu v létě udělat piknik na dece. Využít při tom můžete i hotelovou službu, která návštěvníkům nabízí piknikový koš. V

K dispozici je tady také ohniště, a to i se zásobou dřeva a vodou k uhašení. Stačí si sebou přinést špekáčky. Od ohniště je navíc krásný výhled na Relax park i na golfové hřiště s rybníkem Debrný. Jedinečnou atmosféru dodává parku také protékající potok, který je součástí celé Ringhofferovské kaskády rybníků. V samotném zámeckém parku s nachází pouze Debrnský rybník, ostatní jsou ale v blízkém okolí a přímo vybízejí k další procházce.

K dispozici je i bezpečné ohniště
Spustit audio