V zámecké kapli ve Frýdlantu si můžete nově prohlédnout liturgické předměty

2. květen 2015

Než se návštěvníci vydají na prohlídku komnat frýdlantského zámku, mohou se zastavit v kapli. O tomto víkendu poprvé uvnitř uvidí vystavené liturgické předměty, které doposud odpočívaly v depozitáři.

Samotná kaple je nejhonosnější a nejlépe vyzdobený prostor na zámku. Výzdoba v minulosti totiž vždy naznačovala bohatství a prosperitu panství. Vybudovali ji Melchior a Kateřina z Redernu koncem 16. století. Zajímavé je, že při stavbě kaple využili strážní věž - kulatou dělovou baštu. Protože v té době tu panstvo bydlelo, kaple byla se zámkem spojená krytou chodbou, které se říká rampouch.

A které zajímavé předměty tedy mohou návštěvníci vidět? Nejstarší je hlavní oltář z doby renesance. V roce 1610 ho vytvořil liberecký sochař Ambrosius Fritsch společně s malířem. Dochovaly se účty, že práce přišly na 150 kop grošů.

Jenže Redernové byli protestanti, tak pozdější majitelé Frýdlantu, katolíci Gallasové si v roce 1687 nechali postavit svůj oltář s obrazem svaté Anny Samotřetí a bohoslužby konali u něj. Na konci 19. století prošla kaple velkou rekonstrukcí. Hraběnka Clotilda Clam-Gallasová pravděpodobně nechala zazdít i některá okna. Ostatní nechala osadit vitrážovými skly.

Nově vystavené liturgické předměty jsou monstrance, ciborium a kalich. Monstrance je ozdobná schránka na hostii. CIBORIUM je nádoba z drahého kovu na noze a s víkem. Sloužilo k uchovávání posvěcených hostií. Používá se při svatém přijímání. Kalich je hlavní nádoba náboženského obřadu.

autor: Eva Malá
Spustit audio