V Zákupech zazimovávají zámek. Je to závod s časem

5. leden 2018

Přestože je zámek v Zákupech na Českolipsku pro veřejnost do března uzavřený, prázdno tam není. Zaměstnanci zazimovávají poslední místnosti, které byly ještě před koncem roku přístupné.

Je to trochu závod s časem, protože nízké teploty a vlhkost by mohly poškodit exponáty. Teď, začátkem ledna, musí rychle očistit, zabalit a uskladnit nejen nábytek a textilie.

S velkou opatrností je třeba taky omýt sklo a zámecký porcelán

„Tím, že jsme měli do Štědrého dne provoz, část zámku už byla zazimovaná a část zámku se zazimovává ještě teď,“ vysvětluje kastelán Petr Weiss. Nábytek se musí vystěhovat do chodeb, přes zimu na zámku provádějí třeba i konzervaci podlah, zapotřebí je taky očistit sklo a porcelán.

Pomůže i váleček na textil

„Textilní potahy se nesmějí vysávat, tak je čistíme opatrně lepicím válečkem na textil,“ prozrazuje správkyně depozitáře Romana Ryšavá s tím, že po očištění se jednotlivé kusy nábytku zahalí do ochranného textilu, aby na ně nepadal prach. Během zimních dnů se teploty v interiérech zákupského zámku pohybují kolem nuly. Zámek se pro veřejnost otevře 29. března.

Jaké byly Vánoce u Habsburků? Můžete vidět na zámku v Zákupech

Jak slavili Vánoce poslední Habsburkové.

Přestože zámek v Zákupech na Českolipsku oficiálně ukončil návštěvnickou sezonu na konci října, můžou lidé ještě dnes navštívit poslední adventní prohlídky. Ty jsou věnované vánočním svátkům na panovnických dvorech, například u Habsburků, na dvoře britské královny Viktorie, nebo na carském dvoře za cara Mikuláše II.

Spustit audio