V Zábřehu začali s renovací atletického oválu. Na opravy sháněl sportovní klub finance pět let

3. říjen 2018

Chátrající atletický ovál zábřežského stadionu čeká kompletní modernizace. Tamní sportovní klub oživuje atletický oddíl a k tomu potřebuje kvalitní sportoviště. Peníze na investici jeho vedení shánělo pět let, nyní se mu povedlo dát dohromady zhruba 16 milionů korun. Opravy už začaly.

Na atletickém oválu teď stojí těžká technika. Bagr je připravený a dělníci vykopávají příkop pro odtokovou kanalizaci. Práce sledujeme se stavebním dozorem a zároveň bývalým atletem Petrem Hoškem. „V první řadě se musí udělat veškeré zemní práce a pak teprve se začnou dělat nové povrchy,“ komentuje.

Atletický ovál v Zábřehu prochází nejnákladnější opravou od 80. let. „Já si ještě z dob svého závodění pamatuju, že se tady dělala ta škvára, a potom ještě kolem roku 1985 se dělal japexový povrch v doskočištích. Od té doby ten stadion akorát chátral. Tartan byl pouze v Ostravě a v Třinci a pro nás to byl nepředstavitelný sen. Takže ten sen se začíná plnit,“ popisuje Hošek.

Atletický oddíl se snaží získat finance na opravy už několik let, uvedl jeho vědoucí Miloslav Tempír. „Doháníme, co se v minulosti zameškalo, a já pevně věřím, že to úspěšně dokončíme. Pak někdy v červnu, v červenci bychom chtěli slavnostně zahájit činnost ve spolupráci s okolními atletickými oddíly,“ doplňuje.

Bude sloužit všem

Podle Jaroslava Jaška z vedení Sportovních klubů Zábřeh bude atletický ovál sloužit všem sportovcům. „Především pro zábřežské školy, základní, střední, kde je 3,5 tisíce žáků, kteří nemají to zázemí ve školách, protože atletika je základem prakticky všech disciplín. Široká zábřežská veřejnost, všichni mají možnost na tom stadionu běhat místo frekventovaných silnic, kde jde v podstatě o život,“ říká Jašek.

Dodává, že po opravách, které by měly skončit v příštím roce, bude stadion splňovat normy pro pořádání velkých závodů.

autor: sol
Spustit audio