V údolí pod horami Jeseníků narazíte i na exotická zvířata. V Zoo Faunaparku v Lipové-lázních

21. září 2021

V Lipové-lázních kousek od města Jeseníku v Olomouckém kraji můžete navštívit malou zoologickou zahradu. Zdejší zajímavostí a velkým lákadlem jsou volně poletující papoušci. Ale zvířat je tam samozřejmě k vidění mnohem víc.

Chovatel Petr Augustýn začínal s papoušky: „S papouškama dělám už přes třicet let. Já jsem nejdřív jezdil po školách a školkách, tak jako sokolníci jezdí s dravými ptáky. Bohužel ptačí chřipka mi tuto práci zarazila. Tak jsme se rozhodli vybudovat tento Faunapark. Dnes funguje už 15 let.“

Po papoušcích přišlo mládě makaka. Petr Augustýn vzpomíná, jak se ujal malé opičky, kterou ve stanici mladých přírodovědců pokousali její rodiče. Pak v Lipové rozšířili chovy o klokany, časem si pořídili pumu a nakonec i tygry ussurijské, kteří loni dokonce vyvedli mláďata.

Dnes tu mají ještě i surikaty, lemury, několik druhů opic, papoušků, sovy, lamy, pštrosy, labutě, želvy, bažanty. „Máme kolem 150 kusů 36 druhů zvířat,“ říká Petr Augustýn.

Petr Augustýn a samice Ary vojenského

Zdejší specialitou jsou velcí papoušci, které, když to počasí dovolí, každý den kolem poledne vypouštějí k volnému prolétnutí. Do svého domečku se ptáci vracejí sami před pátou hodinou odpolední.

Faunapark v Lipové-lázních se neustále rozrůstá nejen o mláďata v klecích a výbězích, ale také o nové druhy. Jaké přibudou, to ovšem nechce provozovatel předem prozradit. Otevřeno mají odpoledne od dvanácti do osmnácti hodin, a to od začátku dubna do konce října.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio