V Třemešné ve Slezsku poznáte Duši stromů. Malou obec zdobí krásné dřevěné sochy

19. březen 2022

Když byste se rozhlédli po malé vesničce jménem Třemešná ve Slezsku, objevili byste Otevřená srdce, Plameny vášně, Naději českého národa, ale i Hastrmana, Medvěda či Poutníka. To všechno jsou dřevěné sochy, které návštěvníky provázejí naučnou stezkou nazvanou Člověk, dřevo a neživá příroda a Duše stromů. Celkem jde o 18 uměleckých děl, která vznikla z místního dřeva, z lip.

Staré lípy, které sázeli ještě původní němečtí obyvatelé podél cest a u svých domů, už nutně potřebovaly údržbu. U některých ale dělníkům trochu ujela ruka, provedli necitlivý řez a stromy začaly hnít či vysychat. Jiné lípy zase musely ustoupit plánované výsadbě nové zeleně. Co teď se dřevem? Na obecním úřadě dostali krásný nápad: uděláme Třemešnou o něco hezčí, nabídneme turistům zajímavost a zároveň využijeme krásné zdravé dřevo. A tak vznikla Naučná stezka Člověk, dřevo a neživá příroda a Duše stromů.

Třemešnou ve Slezsku zná každý milovník železnic. Je to totiž nástupní stanice úzkorozchodné kolejové dráhy vedoucí do Osoblahy. Davy turistů tudy sice proudí, ale přijedou jen autem k nádraží, nasednou do vlaku a odjedou. A ani cestou zpátky se nezastaví v této pozoruhodné sudetské vesničce.

Teď je ale postava Poutníka, který stojí poblíž nádražní budovy, upozorní na to, že by se rozhodně ještě chvíli měli zdržet a projít se fantazijním světem dřevěných soch. Plánek, kudy se vydat, najdou hned u Medvěda. Tahle socha totiž stráží Kulturní dům. V jeho patře je informační centrum, kde jsou k dostání všechny potřebné informace.

Z dalších postav je pak na stezce Hastrman, svatý Florián před hasičskou zbrojnicí, svatá Barbora poblíž hřbitova či svatý Antonín. Při procházce ale najdete i umělecká díla, která provokují fantazii už jen svým názvem – Duše stromů, Otevřená srdce, V plamenech vášně či Naděje českého národa.

Autorem všech soch je řezbář a sochař Jaroslav Pecháček z Hanušovic. Jeho výrazný podpis na všech sochách, dvě spojená A, prozradí umělecký pseudonym, pod kterým tvoří – Abakuk. Do Třemešné svým dílem vnesl nejen kus umění, ale také exotiky. U místní školy totiž usadil dva symboly vzdálených Velikonočních ostrovů – sochy MOAI.

Naučná stezka Člověk, dřevo a neživá příroda a Duše stromů v Třemešné ve Slezsku je přístupná celoročně, bez omezení. A pokud budou mít v informačním centru zavřeno, nevadí, u jedné ze skupinek soch je umístěna naučná tabule a z ní zjistíte, kudy vaše procházka za uměním povede.

Spustit audio