V Tanvaldu bourají takzvaný dům hrůzy. Bydleli v něm sociálně slabí

17. březen 2018

Budova patřila soukromému vlastníkovi. Tanvaldská radnice tak nemohla s rozpadajícím se domem, ve kterém bydlely desítky lidí a kam často vyjížděli policisté a hasiči, nic dělat. Po dlouhých jednáních se ale město s vlastníkem dohodlo na prodeji. Poté se budovu rozhodlo zbourat.

Demoliční práce začaly v týdnu, dělníci už objekt vyklidili a ručně rozebrali střechu. Dům nedaleko autobusového nádraží by mohl podle nezávislého starosty Tanvaldu Vladimíra Vyhnálka zmizet do několika dní.

 „Teď už je to všechno vyklizený, teď se rozebírá, aby bylo dřevo zvlášť, zvlášť cihly. Ve středu by měl přijet bagr, který to rozebere. Podle mě do pár dnů. Teď musí růčo sundat ty štíty, to nejde bagrem. Pak už půjde jenom o to, aby to odvozili,“ popsal aktuální situaci starosta Vyhnálek.

dum-hruzy-tanvald-1.jpg

Vybydlený a polorozpadlý čtyřpatrový dům byl podle vedení i mnohých obyvatel města dlouhodobě ostudou šestitisícového města. V minulosti tam bydlelo i přes 60 lidí, od loňského léta je už ale prázdný. Tanvald s ním ale nemohl nic dělat, protože dům byl v soukromém vlastnictví. Po dlouhých jednáních se ale vedení města s majitelem objektu domluvilo. Město dům za 3,8 milionu odkoupilo a rozhodlo o jeho demolici.

„Bylo to hodně náročné jednání. Náročné, ale korektní. Dotáhli jsme to do toho konce, že jsme asi všichni spokojení,“ doplnil Vyhnálek. Demolice domu bude stát skoro  2,2 milionu korun.

Muži v montérkách teď  mají s demolicí domu plné ruce práce. Nejvíce jí ale prý bylo, když objekt firma převzala. Museli totiž nejdříve zlikvidovat odpadky, kterých byl dům plný.

„Teď už je to krásný. Deset návěsů komunálu jsme vyvezli. To bylo všechno plný,“ popsal jeden z dělníků, kteří na demolici domu pracují.

Zchátralý dům už brzy zmizí z centra Tanvaldu

Zchátralý dům ale posloužil  i dobré věci. Po odkupu a vystěhování jeho obyvatel ho začali využívat tanvaldští hasiči ke své tréninkové činnosti.

„Kluci tady prováděli vnikání do uzavřeného prostoru. Vemte si, kde to můžeme prakticky si zkusit, než přímo tady na té demolici. Potom jsme prováděli jednoduché útočné proudy, potom jsme si to zakouřili a bylo to prováděné jako ideální podmínky obytné místnosti,“ popsal velitel tanvaldských hasičů David Patrman.

Až bude dům zbouraný, přijdou na řadu terénní práce. O využití uvolněného místa v centru Tanvaldu už ale má rozhodnout  nové vedení města, které vzejde z podzimních komunálních voleb.

autoři: sas , mib
Spustit audio