V Srdově mají zoocentrum, kde chovají spárkatou zvěř. Najdete tam ale i čápa nebo kozly

15. listopad 2018
Česko – země neznámá

V obci Srdov na Litoměřicku můžete navštívit zoocentrum, které je vedené jako experimentální chov spárkaté zvěře. Kupodivu vás ale hned na začátku prohlídky přivítá čáp Tomáš. Pak je tu ale muflon Leoš, kozlíci bezoároví jménem velký a malý Tonda a Fanda, jelen Větrník nebo stádečko srnčí zvěře v čele s Maličkou.

Zoocentrum Srdov funguje už devět let a za tu dobu se tu vystřídala spousta návštěvníků. Mnozí z nich sem jezdí opakovaně. Na to má majitel centra Michal Fišer speciální statistiku – obvykle totiž při další návštěvě přinesou porcelánový hrníček, který umístí na tyčkový plot.

V zoocentru žijí jeleni, srnčí zvěř nebo kozy bezoárové, které už v naší volné přírodě nejsou k vidění, jen v některých oborách. Za kousek tvrdého rohlíku se nechá pohladit i muflon Leoš. Přinesli ho sem zraněného, měl komplikovaně zlámanou nohu. Po týdnech léčení se sádrou a dlahou se dostal z nejhoršího, ale na vypuštění zpátky do volné přírody už to nebylo. Naštěstí se skamarádil s kozly bezoárovými. „Rohatej jako rohatej, ne?“ směje se Michal Fišer. A tak tu Leoš v poklidu dožije.

Většina zvířat je zvyklá na krmení z ruky, což je velká atrakce – a nejen pro dětské návštěvníky. Jen se to musí hlídat, aby nedošlo k překrmení. Pečivo také nesmí být čerstvé, ale dobře vyschlé a samozřejmě ne plesnivé. Zvířátka nepohrdnou ani jablky, mrkví, k duhu jim jdou i kaštany a žaludy. A dokonce slouží jako jakási ekologická likvidace bioodpadu – tedy hlavně mladých větviček z jarního prořezávání stromů.

Čáp Tomáš samozřejmě do palety spárkaté zvěře nepatří, ale Michal Fišer se od dětství účastnil kroužkování čápů, a když byla možnost získat čápa z odchovu, neváhal, a Tomáš se stal ozdobou zahrady. Uměle odchovaní čápi by ani ve volné přírodě neobstáli, což potvrzuje i historka s žábou. Ta se k Tomášovi zatoulala, a jak poděšeně skákala, dotkla se jeho nohy. A milý čáp se vyděsil ještě víc, než žabka, což je jinak běžná čapí potrava. Tomáš je ale zvyklý na rybky a jednodenní kuřátka.

K zoocentru patří i zcela specifická expozice – Muzeum preparovaných zvířat a ptáků. Získalo statut muzea a bylo prohlášeno veřejnou kulturní hodnotou. Michal Fišer se preparátorství věnuje jako koníčku, i když sám lovec není. Exponátů je v muzeu na čtyři sta – kromě zvířat z našich lesů jsou tu k vidění i exotické kousky jako klokan, velbloud, zebra, zubr, antilopy a také kanec z Turecka, který vážil úctyhodných 330 kilogramů, takže jeho hlava působí opravdu impozantně. Velkou část pak tvoří ptáci, protože ornitologie je celoživotní vášní Michala Fišera.

Celoročně je otevřeno každou neděli v době od 13 do 16 hodin, o prázdninách má Zoocentrum Srdov i s muzeem otevřeno denně ve stejnou dobu, kromě pondělí. Pro výpravy je možné telefonicky sjednat i jiný termín návštěvy.

https://zoocentrumsrdov.cz/

Spustit audio