Volby 2022: V Semilech vytvoří koalici vítězná Volba pro Semily, ANO a uskupení Spolu

27. září 2022 12:31

Semily jsou prvním městem v Libereckém kraji, kde je po komunálních volbách 2022 jasno, kdo povede tamní radnici v následujících čtyřech letech.

Čtěte také

Semily příští čtyři roky povede podobná koalice, jako v tomto volebním období. Vítězné Volbě pro Semily se podařilo dohodnout spolupráci s hnutím ANO a uskupením SPOLU. S těmi a ještě s Piráty, kteří tentokrát v Semilech samostatně nekandidovali, tvoří radniční koalici už teď.

Nová koalice bude mít v 21členném zastupitelstvu většinu 17 mandátů. Starostka Lena Mlejnková, lídryně vítězné Volby pro Semily, bude ve funkci dál pokračovat, v čele města stojí od roku 2015. Pokračovat bude i uvolněný místostarosta z Volby pro Semily Tomáš Sábl. Druhým, neuvolněným místostarostou, bude David Pražák z hnutí ANO. Do zastupitelstva se třemi mandáty dostala i ODS s podporou KDU-ČSL a jeden zastupitel za KSČM a nezávislé.

V Turnově se (k 27. září 2022) politici zatím nedohodli. Vítězný Nezávislý blok tam chce jít do koalice se všemi kandidujícími uskupeními, tedy s hnutím ANO, uskupením PROTO, ODS, Piráty a hnutím Společně pro Turnov. Podle lídra Nezávislého bloku a současného starosty Turnova Tomáše Hockeho by mělo být jasno nejpozději do 14 dnů. Vítězové získali od voličů 33 procent hlasů. V 27členném zastupitelstvu budou mít 9 mandátů.

Například v Lomnici nad Popelkou opět zvítězili Nezávislí kandidáti Lomnicka. V komunálních volbách získali devět mandátů ze 17. Mají tedy těsnou nadpoloviční většinu. Podle vyjádření lídra uskupení a starosty Josefa Šimka ale o koalici neuvažují.

Za Jilemnici lídr vítězné ODS a starosta David Hlaváč Českému rozhlasu řekl zatím jen to, že jeho strana do koalice nepůjde s hnutím SPD, které má v zastupitelstvu tři mandáty stejně jako ODS.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související