V sádce na pstruhové farmě je čtyřicet tisíc ryb. Generační kusy mají i tři kilogramy

8. červen 2023

Pstruh je ryba říční a rybáři si jejich lov určitě užívají. Do restaurací, obchodů, ale i do sportovních rybníků je ale třeba velké množství ryb. Po celý rok jsou schopné je produkovat pstruhové farmy.

Na pstruhové farmě otce a syna Píbilových v Hamrech u Ledče nad Sázavou vyrostou ryby od jikry po tržního pstruha. „Tohle je líhňařský inkubátor. A tohle je jikra, která byla vytřená před třemi dny,“ ukazuje Martin Píbil. V nádobě jsou malé oranžové kuličky jiker. V líhni postupně dozrají malé plůdky, které pak rybáři přemístí do odchovných žlabů. To jsou v podstatě podlouhlé laminátové vany.

Na farmě je několik sádek. V první jsou takzvané generační ryby. Jsou to dva až tři kilogramy velcí pstruzi, od kterých rybáři získávají jikry. V přírodě se pstruh vytírá v proudící vodě. Na farmě ryba o vytření ani neví. Sádka se sloví, pstruzi se dají do manipulačních kádí a musí se před výtěrem uspat, vysvětluje Martin Píbil. Uspání probíhá formou koupele ve vodě, ve které je přidaná bezpečná látka. Za chvíli se vzpamatují, a dají se zpátky na sádku, dodává.

V další sádce jsou takzvaní ročci, což jsou rybky velikosti asi dvanáct až patnáct centimetrů, a je jich v nádrži čtyřicet tisíc. Takzvaná tržní ryba, tedy ta, kterou Píbilovi z farmy odvážejí, váží třicet až padesát dekagramů. Tito pstruzi většinou jdou do sportovních rybníků, kde je rybáři loví na pruty.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.