V Roztokách u Jilemnice začnou s demolicí vyhořelého továrního areálu. Výroba matrací se přestěhuje

2. červenec 2021 08:00

Budovy v areálu firmy Hilding Anders čeká demolice. Dělníci je začnou bourat v nejbližších dnech. Kvůli špatné statice narušené ničivým požárem z října 2020 je musejí strhnout všechny. Výrobu matrací firma rozdělila na tři místa v Česku. Už na podzim ji ale chce sestěhovat do Jilemnice.

Kvůli rekonstrukci silnice a objížďkám, které vedly po úzkých silnicích, musela firma Hilding Anders demolici ve svém areálu v Roztokách u Jilemnice o několik týdnů odložit. Budovy, ve kterých se vyráběly matrace, a které v říjnu 2020 poničil rozsáhlý požár, začnou dělníci bourat až v nejbližších dnech.

Na místě, kde kdysi stával výrobní areál, je už jen torzo budov, místy už ve skutečnosti jen obvodové zdi a konstrukce střechy. Dělníci připravují areál na úplnou demolici, po které zůstane pouze základová deska. Budov tam bylo několik, byly k sobě různě přistavované, některé části jsou z roku 1910 a poslední přístavba je z roku 2007. Firma, která bude demolici provádět, si na ni vyhradila tři až čtyři týdny, zhruba do začátku srpna by areál mohl být čistý.

Výroba matrací se přestěhuje

Čtěte také

Firma Hilding Anders vyjednává poslední podmínky kupní smlouvy k areálu na kraji Jilemnice, který je od Roztok vzdálený asi deset kilometrů. Po všech nutných úpravách by tam chtěli začít vyrábět už v říjnu nebo listopadu 2021. Zatímco v Roztokách pracovalo kolem stovky lidí, v Jilemnici by se jejich počet měl do budoucna až ztrojnásobit. Firma chce rozšířit svůj sortiment.

Momentálně je výroba rozdělena na tři místa po republice; kompletace výrobků, balení a expedice je dočasně umístěna v logistickém centru v Hořicích na Jičínsku. Do Nové Paky a do Hořic firma své zaměstnance sváží, v Prušánkách na Jižní Moravě jim zajistila ubytování.

Logistika výroby je podle ředitele firmy Petra Vašíčka komplikovaná, zatím tak musejí zákazníci stále počítat s tím, že si na výrobky počkají delší dobu. Dodací lhůta je kolem osmi týdnů, dříve byla zhruba dvoutýdenní. I přes škody způsobené požárem jsou loňské tržby firmy asi o sedm procent vyšší než o rok dříve.

Jak požár vznikl?

Policie už vyšetřování uzavřela a odložila s tím, že šlo o technickou závadu na elektromotoru u jednoho ze strojů. Škoda tehdy přesáhla sto milionů korun. Několik desítek milionů bude stát demolice. Česká firma je součástí holdingu švédské společnosti Hilding Anders, jejíž obrat je miliarda euro, a která funguje po celé Evropě, v Asii a v Rusku.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související