V regionálních spojích výrazně zdražily papírové jízdenky. Elektronicky zaplatí lidé méně

V Libereckém kraji zdražilo od listopadu jízdné v autobusech a vlacích regionální dopravy. Lidé zaplatí víc za jednotlivé jízdenky placené v hotovosti, u těch placených pomocí Opuscard je zdražení nižší. Zůstala také zachována výhodnost časových a síťových jízdenek.

Třeba za jízdenku z České Kamenice přes Kamenický Šenov a Prysk do Nového Boru zaplatíme v hotovosti víc o čtvrtinu - místo šestnácti to bude dvacet korun. Z Liberce do Jablonce přijde cesta místo pětadvaceti na třicet korun. Kolik stojí jízdenka na vaší trase, si můžete předem spočítat zde.

Liberecký kraj rozhodl o změnách už v létě. Zdůvodnil je zvýšenými výdaji na mzdy řidičů. „Jednou z možností bylo přistoupit k omezování služeb a omezování spojů, což je samozřejmě cesta, kterou jít nechceme, protože by to znamenalo řešit ty nejvíc ztrátové spoje, což jsou spoje z těch okrajových částí Liberecké kraje. A druhou z možností bylo navýšení cen,“ vysvětlil radní pro dopravu Jan Sviták za Starosty pro Liberecký kraj.

Zdražení i tak pokryje jen polovinu zvýšených nákladů na dopravu, zbytek bude muset zaplatit kraj. Ceny jízdenek se neměnily od roku 2013. Výjimkou byly státem nařízené slevy pro děti, seniory a studenty v roce 2018, které zůstávají zachovány. Výhodnější jsou nadále i ceny síťových jízdenek.

Levněji z Liberce do Bedřichova

Naopak levněji se od listopadu jezdí mezi Libercem a Bedřichovem. Na posledním úseku trasy, tedy od České chalupy do Bedřichova, začal platit stejný tarif jako v Liberci. Cestující tak mohou jet do Bedřichova na libereckou jízdenku. Zlevní tak jízdné nejen na lince číslo 18, ale také v sezónním skibusu linky 145.

Propad tržeb dorovná město Liberec a Liberecký kraj. Ten si od toho slibuje, že lyžaři na cestě do Bedřichova využijí spíš autobus než osobní auto. S parkováním má jizerskohorské středisko problémy každou zimu a hlavně o víkendech, kdy tam míří tisíce řidičů.

autoři: jch , mib
Spustit audio

Související