V Příchovicích v Jizerských horách odhalili památník Milady Horákové

Památník české političky, který stojí v tamním lesoparku, tam odhalili poslední červnovou neděli. Jen tři dny po šedesátém devátém výročí její smrti.

Obec se rozhodla připomenout osud právničky, političky a bojovnice za svobodu symbolicky. Její mravní sílu představuje několikatunová skála, na které je železná tabulka s citací z jejího dopisu před popravou. Z něho před odhalením pomníku četl Zdeněk Svěrák.

„…Musíte teď žít také za mne. Líbám Vás, líbám. S Bohem - vrátím se ve Vašem synovi nebo dceři. Už se zase vidím nově na světě… Ptáci už se probouzejí - začíná svítat. Jdu s hlavou vztyčenou…“

Na tabulce stojí právě slavná věta:  "Jdu s hlavou vztyčenou." A proč tato slova iniciátor stavby pomníku Vlastimil Plecháč vybral?

„Dlouho jsem nevěděl, jaký pomník, jak to udělám. Tři roky jsem o tom přemýšlel, že zasadím jenom strom, bylo to ale málo důstojné. A potom šla paní Němcová při inauguraci prezidenta s hlavou vztyčenou,“ popsal inspiraci pro památník Plecháč.

Příchovický památník Milady Horákové před odhalením

Na odhalení dorazila také předsedkyně Klubu Milady Horákové Jitka Tietzelová. Před dvěma měsíci jí přišel dopis s žádostí o to, jestli by v Příchovicích mohli památník postavit. V Klubu je prý žádost velice potěšila, hlavně proto, že byla z malé obce.

 „On tam psal, budu citovat: Aby si lidé nemysleli, že my prostí na něco takového zapomínáme, ale my si to tady také všechno pamatujeme, a proto tady ten pomník Miladě Horákové budeme stavět,“ přiblížila předsedkyně klubu Jitka Tietzelová.

Nadšení projevila i dcera Milady Horákové Jana Kánská. Žije ve Spojených státech amerických, na odhalení tedy nedorazila. Poslala e-mail, ve kterém uvedla i jednu zajímavou souvislost. „Psala mi, že do Kořenova jezdila jako studentka na lyže. Tak to mě hodně potěšilo, protože tím se to vlastně tak i propojilo,“ uvedl Plecháč.

Kromě zmínky o lyžování bylo v e-mailu od Jany Kánské také poděkování. Doslova: „Jsem ráda, že se na naší mámu v Česku stále vzpomíná."

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související