V Příchovicích na Jablonecku se jela spanilá jízda Cyklostezkou Járy Cimrmana

14. červen 2015

Zhruba šedesát lidí vyrazilo na jubilejní desátou spanilou jízdu Cyklostezkou Járy Cimrmana v Příchovicích na Jablonecku. Ta byla součástí slavností v duchu fiktivního českého génia. Letos poprvé si jeho dobu návštěvníci připomněli i jízdou historických vozů.

Návštěvníci Areálu U Čápa se mohli cítit jako v době Járy Cimrmana i díky tomu, že nechyběli lidé v dobových kostýmech.

Atmosféru dob dávno minulých umocnila i více než desítka historických vozů. Mezi nimi i Tatra 30 z roku 1928.

„Řídí se docela dobře. Musíte si zvyknout, že je volant na druhé straně, že to má slabší brzdy, takže se můžete zarazit o někoho před vámi. Jinak to jde," vysvětluje majitel vozu Petr Kozelka.

Na Járu Cimrmana se vzpomnělo i netradičním zasazením švestky. Ta měla navodit atmosféru jeho hry Švestka, ve které se hovoří o zasazení pecky, ze které švestka vyroste.

„Rozhodli jsme se, že každý ze členů Divadla Járy Cimrmana, který tu je, se pokusí vyplivnout do této připravené jámy pecku a to v naději, že se alespoň jedna uchytí," uvedl akt zasazení jeden ze zakládajících členů divadla Zdeněk Svěrák a dodává, jaký vztah má k Příchovicím samotný Jára Cimrman:

„Tohle je kraj Cimrmanova stáří. On tu zakotvil, bydlel tu u souseda Padevěta a tady někde jsme zjistili, že se nacházel Liptákov."

Historické vozy na příchovické spanilé jízdě Cyklostezkou Járy Cimrmana

O tom, že se některá z pecek uchytí, je přesvědčený spolumajitel Areálu u Čápa Vlastimil Plecháč. Má k tomu svoje důvody:

„Je to kompot od mojí mámy a ta to dělá všechno poctivě. Myslím, že nebyly pasterizované. Oni jak ti starší lidé šetří, tak si myslím, že ubrala trochu i na tom sporáčku, aby tam nebyla tak vysoká teplota. Švestky se určitě ujmou."

V Příchovicích se jela spanilá jízda Cyklostezkou Járy Cimrmana. Zahájení slavností

Návštěvníci mohli vidět a slyšet pásmo nejslavnějších písní Divadla Járy Cimrmana i živé obrazy, které předvedli členové spanilé jízdy. Obrazy odkazovaly na místa na cyklostezce, konkrétně na devět zastavení Járy Cimrmana.

Zdeněk Svěrák při aktu sázení švestky v Příchovicích
V Příchovicích se jela spanilá jízda Cyklostezkou Járy Cimrmana. Živé obrazy
Spustit audio