V Praze můžete navštívit muzeum plné trabantů. Uvidíte kompletní historii výroby vozů této značky

21. únor 2020

Rozzuřený vysavač, trsátko nebo pryskyřičník pádivý. Tak se říkávalo trabantům. Vozidlům, kterých se od roku 1958 do roku 1991 v německém Zwickau vyrobily přes tři miliony kusů. Byly oblíbené pro jednoduché ovládání, snadnou údržbu a nízkou cenu. Navíc nemohly zrezivět, protože byly z bakelitu. Před čtyřmi lety otevřel v pražském Motole Martin Hucl Trabant muzeum. Na památku své maminky Heleny, která v trabantech závodila.

Celý objekt, ve kterém je muzeum umístěné, vybudoval Autosportklub Praha. Kdysi to býval klub s největším počtem činných závodních jezdců v Československu. Před více než 50 lety ho založil a vedl Viktor Mráz, známý poválečný automobilový závodník, zasloužilý mistr sportu a trenér nových jezdeckých talentů. A také Martinův dědeček.

Martin Hucl exponáty pro muzeum nakupoval po burzách, od známých i přes inzeráty. V muzeu tak uvidíte kompletní historii výroby vozů značky Trabant. Od prvního předchůdce, Trabanta AWZ - P70 (z roku 1954), přes Trabant P 60 (600), Trabant 601 - nejběžnější a nejznámější provedení, až po nejnovějšího čtyřtaktního Trabanta 1,1 s motorem původem z VW Polo (vyráběl se v letech 1989 - 1991). Tímto typem byla výroba vozů trabant v roce 1991 ukončena. Celkem bylo vyrobeno 3 096 099 kusů ve všech provedeních (dvoutakt a čtyřtakt). Všechny vystavené vozy jsou prezentované v původním stavu.

Kompletně vybavená dobová garáž s opravovaným závodním trabantem

V muzeu si také prohlédnete kompletně vybavenou dobovou garáž s opravovaným závodním trabantem. Kromě toho si také můžete zkusit, jak se ve voze sedělo, řídilo a řadilo. Vojenský trabant Kübel tu pak společně s vojáky jakoby hlídá Brandenburskou bránu v Berlíně, před vpádem nepřátelských imperialistických vojsk.

V muzeu jsou také vystaveny předměty denní potřeby původem z bývalé NDR: od hraček přes elektroniku, toaletní potřeby až po lahve od různých dobových nápojů. Návštěvníci si prý často navzájem ukazují, co kdo doma míval, co záviděl kamarádům a na co dodnes rád vzpomíná. Na závodní dráze si děti mohou zazávodit s malými modely trabantů.

Ve venkovní expozici jsou pak k vidění nejen trabanty pětistovky, které se u nás neprodávaly, ale také trabant vyrobený z kostiček lega v měřítku 1:3, který pro muzeum vytvořil Václav Vrzáň. Použil na něj téměř 24 tisíc jednotlivých dílků.

Trabant muzeum v Pražském Motole je otevřené denně od 9 do 17, v letní sezoně do 18 hodin. Parkovat lze v areálu muzea zdarma.

Spustit audio