V pondělí se do lavic vrátí část žáků. Jak se na to připravují školy v Libereckém kraji?

Na základní školy v Libereckém kraji se v pondělí 12. dubna vrátí díky rozvolnění vládních opatření část dětí. Do speciálních škol mohou nastoupit všichni žáci, do mateřských pak jen předškoláci. Na základní školy se vrátí žáci prvního stupně, budou se ale v rámci rotační výuky střídat po týdnech.

Školy se tak v uplynulém týdnu připravovaly na otevření. Například na Základní škole Šumava v Jablonci nad Nisou už ze třídy v přízemí přichystali pokojík pro děti, kterým vyjde pozitivní antigenní test. Žáci se budou povinně testovat vždy v pondělí a ve čtvrtek, a to v šatně hned u vchodu do školy.

Příprava testovací místonsti na ZŠ Šumava v Jablonci and Nisou

Čtěte také

„Samozřejmě to není ideální. Za mě by bylo dobré vrátit alespoň celý první stupeň, protože za naší školu máme hodně budov. Dokázal bych si představit, že děti z prvního stupně by obsadily třídy v tuhle chvíli v prázdných budovách a bez problémů by se mohly učit prezenčně,“ komentoval ředitel školy Jan Kolář plánovanou rotační výuku, kdy se třídy z prvního stupně budou po týdnech střídat ve výuce ve škole a z domova.

Ostatně i v menších školách než v jablonecké Šumavě si ředitelé podle našeho zjištění umějí představit prezenční výuku pro celý první stupeň. Návrat všech žáků by uvítala například Pavlína Kubrová, ředitelka základní školy na Náměstí Míru v Liberci. Rotační systém jí nepřipadá ideální. „Rodiče mají třeba obě dvě děti na prvním stupni, může se tak krásně stát, že jedno dítě bude chodit do školy jeden týden a druhé druhý týden, a vlastně ten rodič bude zůstávat stejně pořád doma.“

Čtěte také

Školy sice dostaly od ministerstva školství osmdesátistránkový manuál k návratu dětí do lavic. Dál ale zůstávají podle Pavlíny Kubrové nejasnosti, třeba v tom, jak mají školy nakládat s použitými antigenními testy. Ty by podle ní jako biologický odpad neměly přijít do běžných kontejnerů.

Znovu pojedou školní spoje

S návratem dětí do škol se obnoví i provoz školních spojů. Většina školních linek vyjede v pondělí 12. dubna v Liberci nebo Jablonci nad Nisou. Obnoví se i některé meziměstské autobusy. Například z Oldřichova do Chrastavy, z Českého Dubu do Liberce nebo z Rynoltic do Hrádku nad Nisou. Zatím to ale nebude v plném rozsahu.

„Ta výuka není zahájena v plném provozu, ale pouze částečně, tak se vracíme do toho stavu předchozího. Stále platí prázdninový provoz, ale spoje, za které není náhrada, jsou nahrazeny zvláštními školními spoji,“ vysvětluje Jan Maxa ze společnosti Korid LK, která v Libereckém kraji koordinuje veřejnou dopravu.

Spustit audio