V Patokryjích chtějí symbolicky obnovit barokní kapli, kterou obec nechala zbourat před 60 lety

10. leden 2019

Ještě na konci 50. let minulého století stála v Patokryjích na Mostecku uprostřed návsi barokní kaple svatého Jana Nepomuckého. Obec ji nechala vystavět v polovině 18. století za přispění Lobkowiců. Od konce druhé světové války ale kaple chátrala. Když jí silný vítr strhl střechu, místní si použitelné zdivo a materiály rozebrali. Teď chtějí Patokryje kapli zase připomenout. Na místě, kde byl v kapli oltář, zatím stojí vysoký dřevěný kříž.

„Kaple tady stála do roku 1956, a možná by tu stála i dál, kdyby nepřišla vichřice, která smetla střechu kaple. A doba byla taková, že nebylo moc velké nadšení to opravovat, proto došlo v roce 1956 a 1957 ke zbourání té kaple. Obyvatelé ji rozebrali na materiál na stavbu místních domů,“ přibližuje neradostný konec kaple nezávislý starosta Patokryjí Karel Řehák.

Archivní fotografie kaple v Patokryjích

Půdorys kaple už mají Patokryjští označený. „“Chceme na něm udělat zídku z původního pískovce, maximálně 50 centimetrů vysokou, a do toho prostoru bývalé kaple dát nějaké lavičky – udělat z toho odpočinkové místo, aby lidé, kteří tu bydlí, věděli, že tu něco takového bylo,“ popisuje Řehák.

S budováním symbolického zdiva kaple chtějí v Patokryjích začít letos. Podle vedení obce není jasné, jestli se celý záměr podaří v tomto roce i dokončit. Obec musí nejprve zvolit vhodný kámen na budoucí zídku a připravit projekt.

Zatím není ani jasné, kolik úprava místa v centru obce bude stát.

autor: jbe
Spustit audio

Související