V Pasekách nad Jizerou otevřou opravený Památník zapadlých vlastenců

9. prosinec 2018

Celková rekonstrukce budovy i expozice trvala 20 měsíců. Otevření paseckého Památníku zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou je naplánováno na 15. prosince, na 60. výročí od jeho založení.

Památník zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou je pobočkou vrchlabského Krkonošského muzea Správy KRNAP. Projekt jeho stavební a expoziční obnovy byl finančně podpořen z prostředků EU v rámci Integrovaného regionálního operačního programu zaměřeného na podporu muzeí.

Slavnostní otevření Památníku se uskuteční 15. prosince 2018 od 14 hodin u příležitosti 60. výročí jeho založení.

Památník zapadlých vlastenců sídlí v budově bývalé fary v Pasekách nad Jizerou od jeho založení roku 1958. Správa KRNAP objekt spravuje od roku 1980.

„Budova byla v nevyhovujícím technickém stavu pro provoz muzea. Rizikem byly statické trhliny, vysoká vlhkost i nevhodné dispoziční řešení," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Vizualizace: Památník zapadlých vlastenců - dějiny obce

Projekt kromě celkové rekonstrukce technicky a stavebně již nevyhovujícího objektu zahrnoval také modernizaci stávající expozice, jejíž poslední dílčí obnova proběhla před bezmála deseti lety.

Témata expozičních prostor se nezměnila, jen budou prezentována v nových výstavních prostorách a mobiliáři.

Rekonstrukcí objektu získalo muzeum kvalitnější dispoziční řešení expozic a lepší zázemí pro personál muzea i pro sbírky samotné.

V den znovuotevření památníku bude veřejnosti také představena zrestaurovaná opona paseckých ochotníků.

Pasecký Památník zapadlých vlastenců se brzy otevře veřejnosti

„Tato památka na bohatý spolkový život této české výspy západních Krkonoš byla dlouhodobě uskladněna ve stodole, což jí samozřejmě nijak neprospělo," upřesnila ředitelka Krkonošského muzea Správy KRNAP Blanka Zázvorková. Vloni byla převezena do restaurátorské dílny Luboše Machačka z Litomyšle, který oponu malovanou temperou přímo na plátno zrestauroval.

autoři: baj , mib | zdroj: ČRo Hradec Králové
Spustit audio