V Pardubicích startuje Grand festival smíchu, hrát se budou pouze komedie

25. únor 2013

Pardubice se stanou na celý týden městem smíchu. Právě dnes odstartuje ve Východočeském divadle 13. ročník Grand festivalu smíchu. Diváci tady uvidí téměř 20 představení, která se věnují výhradně komediálnímu žánru.

Do Pardubic se sjedou divadla z celé republiky. V hlavním soutěžním programu se utká sedm inscenací, z nichž odborná porota vybere Komedii roku.

„Tentokrát se opravdu dostáváme k velice různorodému žánru komedie, ať už je to konverzačka, situační komedie, moderní situační komedie. Je tam hra Láska a peníze Divadla v Dlouhé, která má lomené tóny, není to jenom komedie, je to vlastně i trochu drama. Na druhou stranu je tam třeba Figarova svatba, která je trochu jako komedie dell´arte, ale ve velice moderním provedení. Myslím, že si tam každý divák najde to svoje, což je dobře,“ říká dramaturgyně festivalu Jana Uherová.

Kromě jmenovaného pražského Divadla v Dlouhé a jeho kruté komedie Láska a peníze a Figarovy svatby hradeckého Klicperova divadla přijede například Švandovo divadlo s dánskou komedií Řemeslníci.

Poprvé se pardubickému publiku představí i ostravské Národní divadlo moravskoslezské s inscenací Jak důležité je mít Filipa nebo Divadlo ABC s muzikálem Bedřich Smetana: The Greatest Hits.

V historii festivalu už podruhé dostane prostor jedna z nejslavnějších frašek Brouk v hlavě, tentokrát v podání příbramského divadla. Své želízko do ohně vloží i pardubické divadlo, a to v podobě francouzské komedie Blbec k večeři.

Vítěze vyberou odborní porotci, studenti i diváci

Grand festival smíchu má ale kromě soutěžního také program doprovodný. Ten diváci najdou především na Malé scéně.

„My jsme se letos zaměřili jenom na dvě scény. V městském divadle se doprovodný program odehrává na velkém jevišti i v dopoledních hodinách a vždycky odpoledne je tam pak hlavní program. Pak jsme pozvali několik inscenací na Malou scénu ve dvoře. Tam máme několik inscenací, které určitě stojí za to vidět, protože to jsou velice zajímavé soubory, jsou mladé a hlavně chtějí dělat divadlo pro mladé publikum,“ vysvětluje Jana Uherová.

Grand festival smíchu

Festival má už tradičně také své patrony. Letos to budou Boris Hybner, Bob Klepl, Jiří Lábus, Lumír Olšovský, Ljuba Skořepová, Simona Postlerová, Libuše Švormová a Marián Labuda.

Soutěžní komedie ohodnotí odborná porota, která bude mít i svou alternativu v podobě poroty studentské. Své hlasy také už tradičně odevzdají diváci. Jak to celé dopadne, bude známo přesně za týden.

autoři: dka , KUB
Spustit audio