V oboře Židlov v Ralsku potkáte v lese zubry

28. březen 2012

Stádo zubrů vypustí v tomto týdnu do volné přírody lesníci v Ralsku na Českolipsku. Bývalý vojenský prostor se stal domovem pro zvířata dovezená z Polska před rokem a půl. Zubři zatím žijí v aklimatizační oboře.

Zvířata váží až tunu, jsou majestátná a jde z nich strach. Lidé se jich ale podle ošetřovatele Miloslava Zikmunda bát nemusejí, ostražitost je ovšem na místě. „Určitě by se měla dodržovat bezpečnostní pravidla. Nepřibližovat se k nim na menší vzdálenost než sto metrů, chovat se tiše a klidně,“ doporučuje. Zubři podle něj nejsou nebezpeční, ale chovají se sebevědomě, protože v přírodě nemají přirozeného nepřítele.

V oboře Židlov, která je přístupná, bude od tohoto víkendu celkem osm zvířat: jeden býk, čtyři samice a tři mláďata, která se narodila už v Čechách. Zubři si v přírodě úplně sami neporadí, lesníci je budou muset přikrmovat.

Zubr se dožívá ve volné přírodě zhruba dvaceti let, samice rodí jednou ročně většinou dvě mláďata. Lesníci v Ralsku by rádi odchovali stádo zhruba o pětadvaceti zubrech.

Zubr se do české přírody vrací po více než tisíci letech. Poslední kus byl totiž ulovený pravděpodobně už v devátém století.

autor: sas
Spustit audio