V Novém Městě na Moravě mají galerii přímo pod širým nebem. Dominují v ní sochy Jana Štursy

26. srpen 2014
Česko – země neznámá

Sochař Jan Štursa vytvořil pro své rodné město řadu uměleckých děl, které se staly základem unikátní venkovní galerie. Při procházce městem tak můžete na několika místech obdivovat jednak díla z jeho rané tvorby, stejně jako jeho vrcholná díla, mezi které zcela určitě patří socha Raněného. I když se novoměstská venkovní galerie v průběhu let rozrostla o další sochařská díla, sochy Jana Štursy patří i nadále k dominantám tohoto města v srdci Žďárských vrchů.

Jan Štursa se narodil v roce 1880 v Novém Městě na Moravě. Kreslířský talent v něm objevil Josef Šimek, jeho učitel na měšťanské škole. Ten taky přesvědčil Štursovi rodiče, aby ho přihlásili na sochařsko– kamenickou akademii v Hořicích. Později Štursa pokračoval ve studiích na Akademii výtvarných umění v ateliéru Josefa Václava Myslbeka.

První Štursova socha pro město

Raněný - Štursovo vrcholné dílo

V době studií mladého Štursu podporoval mimo jiné novoměstský starosta Josef Jelínek - a byl to právě on, kdo ho vyzval, aby začal se sochařskou výzdobou města. Jako první se v Novém Městě objevila socha Františka Palackého, kterou najdete na dnešním Palackého náměstí. Jemu však vévodí také kašna s postavou pasáčka s ovečkou nazvaná Píseň hor.

Další Štursovy sochy, včetně jeho vrcholného díla Raněný, najdete na Vratislavově náměstí a na katolickém hřbitově. Pokud budete mít chuť porovnat tyto venkovní sochy s originály, případně se sádrovými studiemi, můžete zamířit do Horácké galerie, která sídlí v zámku v Novém Městě. Štursově dílu je tam věnována část stále expozice.

Sochy dalších autorů

Při procházce Novým Městem narazíte i na další sochařská díla, například Vincence Makovského, Karla Dvořáka, Julia Pelikána nebo současného autora Jiřího Plieštika. Dobrým pomocníkem při prohlídce památek v Novém Městě na Moravě vám může být zvukový průvodce, který je k zapůjčení v Informačním centru v Horáckém muzeu.

autor: Petr Hladík
Spustit audio