V Novém Boru vyměnili český masopust za brazilský karneval

23. únor 2013

Nový Bor na Českolipsku namísto masopustu pořádá Česko-brazilské dny. Neodmyslitelně k nim patří víkendový karnevalový průvod. Letošní rok nebyl výjimkou.

Více než sto lidí se sešlo o víkendu v Novém Boru na Českolipsku ke karnevalovému průvodu. Během pochodu se přidalo dalších dvě stě lidí. Minimálně polovina byla v maskách. Účastníky karnevalového průvodu neodradilo ani husté sněžení.

„Obdivuji to, jak to vůbec dokázali zorganizovat v tomhle počasí. Obdivuji hlavně ty malé mažoretky v tomto počasí."

Lidé tančili v rytmu samby a dobrou náladu jim nevzalo ani vydatné sněžení. „Je nám zima, ale my se zahříváme pohybem," říká jedna z účastnic.

V Novém Boru vyměnili typický český masopust za brazilský karneval. Organizátor Česko-brazilských dnů Radovan Novotný vysvětlil proč.

„V podstatě masopust a karneval v Brazílii je jedna a ta samá akce. Původně církevní oslavy. Začínalo období půstu, poslední den, kdy se slavilo. Lidi vyrazili do průvodu a před Velikonocemi se pak držel 40 dnů půst.“

„A taky proto, že v 18. a 19. století se spousta rodin vystěhovala z Libereckého kraje do Brazílie za lepším živobytím. Tam dostali zadarmo půdu. Takže ty kořeny češství jsou v Brazílii dost silné, tak jsme se rozhodli je připomínat,“ vysvětluje Radovan Novotný.

Masky podobné těm brazilským, masky masopustní, kejklíři na chůdách i mažoretky procházeli městem za zvuků samby od Tam Tam Batucady. Na výrobě masek pracovali lidé několik dnů. Brazilský výtvarník Ricardo Hoineff, který v Čechách žije už více než dvacet let, obdivoval tvůrčí potenciál účastníků karnevalu.

„Mě baví, když se lidé vrací k místním tradicím. Mně se hodně líbí, když se dokážou kombinovat ty staročeské tradice s těmi brazilskými. Podívejte se, tam zrovna jdou děcka s těmi draky, to mě baví. Ty objekty, masky, kostýmy, všechno dohromady mě baví," svěřuje se brazilský výtvarník, kterého tradice z Česko-brazilských dní nadchla.

Brazilský karneval v Novém Boru

„My jsme z toho byli úplně nadšení. Je vidět, že to začala být opravdu tradice. Lidé z města si vytvoří masky a přijdou si to užívat," dodává Ricardo Hoineff.

I přes husté sněžení se karneval vydařil. Organizátor Radovan Novotný je spokojený i letos.

„To počasí na karnevalu jsme ještě nezažili. Jsme spokojení, že někdo přišel. Od rána chumelí, fouká silný vítr, někteří se kvůli chřipce omlouvali. Jsem spokojen, že i přes nepřízeň počasí se nám na náměstí a do průvodu sešlo tolik lidí," pochvaluje si organizátor.

Česko-brazilské dny pokračují do konce března v městském kině výstavou obrazů brazilské malířky Daisy Barbosy Ferreira Červenkové a fotografií jejího manžela Rostislava Červenky z deštného pralesa.

Spustit audio