V Novém Boru často tvoří sklářští designéři z Holandska. Teď tam i vystavují

25. květen 2018

Předskokanem letošního ročníku Mezinárodního sklářského sympozia v Novém Boru bude výstava Skleněná zahrada. Představí tvorbu studentů, českých i zahraničních designérů.

V zahradě i v prostorách funkcionalistické vily, ve které pořádající atelier Astera sídlí, bude od soboty až do pondělí k vidění zhruba sto objektů od tří desítek autorů. Hlavním tématem výstavy je holandské sklářské umění.

Expozice bude i v prostorách funkcionalistické vily, ve které sídlí atelier Astera

„Premiérově, pro letošní Skleněnou zahradu otvíráme interiéry našeho sídla. Je to vila z dvacátých let minulého století. Teď jsme v části, původně to sloužilo jako zimní zahrada, a této části instalujeme sekci pro Barbaru Nanning. Jedna z hvězd holandské výtvarné scény, máme tady šest jejích, naprosto aktuálních skleněných objektů,“ vysvětlil jeden z pořadatelů Vladimír Žíla.

Holandská autorka Barbara Nanning vystavuje v prestižních světových galeriích a svá díla často realizuje právě v novoborském atelieru. Kromě ní bude k vidění také nejnovější instalace designérky Cariny Riezebos.

Holandská díla často vznikají v Novém Boru

Tradice holandského skla přežívá podle Vladimíra Žíly v dílech tamních výtvarníků a designérů, kteří jsou na špičkové úrovni. Ti svou výtvarnou tvorbu ale realizují jinde než doma, protože v Holandsku je v provozu pouze jediná sklárna. Velmi často spolupracují s novoborskými sklárnami a dílnami. Výstava Skleněná zahrada v prostorách atelieru Astera bude přístupná až do pondělního večera.

Spustit audio

Související