V Litoměřicích začíná 45. ročník Zahrady Čech. Je ale nutné dodržovat protiepidemická opatření

10. září 2021

V Litoměřicích 10. září začíná 45. ročník výstavy Zahrada Čech. Veletrh bude tentokrát zkrácený – potrvá jen do středy 15. září. Kromě všeho, co k výstavě tradičně patří, musejí lidé počítat i s protiepidemickými opatřeními na celém výstavišti.

Tématem letošního ročníku výstavy je galerie. Návštěvníci si tak prohlédnou obrazy z květin, ovoce nebo zeleniny.

Oproti předchozím rokům se délka výstavy zkrátila, a to na šest z původních devíti dní.

Letos poprvé pořádá Zahradu Čech přímo město, které v polovině roku odkoupilo z původní společnosti obchodní podíl soukromého vlastníka.

Jedním z důvodů byla snaha o zachování výstavnictví ve městě. V současné době nemá Zahrada Čech s financováním problémy a podle ředitelky litoměřických kulturních zařízení Michaely Mokré dosahují náklady na přádání výstavy jednotek milionů korun.

„V podstatě máme v tuto chvíli tu akci zafinancovanou z toho, co jsme dokázali získat ze stran vystavovatelů a prodejců. Nemusíme se proto bát toho, že bychom neměli peníze na uhrazení nákldů,“ dodala Mokrá.

Návštěvníci Zahrady Čech by stále měli dodržovat protiepidemická opatření

Návštěvníci Zahrady Čech budou muset i letos dodržovat během výstavy některá opatření proti šíření koronaviru.

„Například jsou potřebné rozestupy, nasazené respirátory ve vnitřních prostorách, častější desinfekce rukou – ty desinfekční stojany budou po celém areálu volně k dispozici,“ doplnila Michaela Mokrá.

Součástí Zahrady Čech pak bude i speciální autobus, který lidem nabídne očkování proti koronaviru. „Autobus tam bude stát po celou dobu konání výstavy, tedy až do středy 15. září,“ dodal při uvedení tzv. očkobusu do provozu krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související