V libereckém Vesci se schyluje k historické bitvě

22. duben 2017

U Liberce se schyluje k bitvě. Ve Vesci už rozbili tábor vojáci a začala cvičit pěchota. Dělostřelci už připravují koule a vše další pro svá děla, která se chystají ještě před bojem i vyzkoušet. Generálové naplánovali střet vojst na 14. hodinu.

Liberečti si tak připomenou 260. výročí bitvy v jejich městě. Jednadvacátého dubna 1757 bojovalo v ulicích i okolí proti sobě zhruba třicet šest tisíc vojáků rakouské a pruské armády.

„Návštěvníci si ale mohou užít tehdejší atmosféru vojenského ležení po celý den,“ řekl Petra Pimka z libereckého spolu Archa 13, který bitvu pořádá. Už teď tam voní cibulačka i zákopová kroupová polévka, vše uvařili pro návštěvníky vojáci.

„Průběh bitvy bude dechberoucí a velmi reálný. Bitva je historicky mimořádná svým rozsahem, neboť se do ní zapojí většina historických vojenských spolků a přátel, kteří vyznávají toto období. Do boje letos půjde přes sto padesát vojáků pruské i rakouské armády a pětadvacet koní,“ slíbil už před několika dny Petr Brestovanský, ředitel Archa13.

Rekonstrukce bitvy je vyvrcholením celé šňůry akcí po celém Liberci, které mají události z roku 1757 připomenout. Začaly už v pátek a dnes ve Vesci skončí. Město posílilo na místo rekonstrukce bitvy z centra autobusovou dopravu. Od 10:30 hodin pojedou zdarma autobusy č. 39 a z Vesce se budou vracet od 16.15 do 18 hodin.


autor: ces
Spustit audio